Alweer drukke kermisweek in Merchtem

De kermisaffiche is klaar en nog voor ze officieel werd voorgesteld lag het programma al in de Merchtemse brievenbussen. Dat kan ook niet snel genoeg zijn want de drukke kermisweek bulkt weer van de activiteiten. Deze editie valt met de vierde week van de maand wel iets later in augustus. “En laat ons nu eens tonen dat Merchtem een feestgemeente is. Het zou mooi zijn moesten alle inwoners hun huis bevlaggen,” aldus schepen van Merchtemkermis Julie Asselman. Zoals het nu al jarenlang het geval is, wordt het startschot niet meer gegeven op zaterdagavond maar wel een dag vroeger, met de corrida van de KWB Merchtem. Voor de 26ste keer al is het voor lopers en supporters verzamelen geblazen aan de sporthal.

Alles opsommen wat er die week allemaal te beleven valt,  is zowat onbegonnen werk en dat hebben ook de makers van de affiche beseft. Die lijkt erg povertjes maar wie de QR-code onderaan rechts scant krijgt meteen een overvol bord voorgeschoteld. Dat de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia de kermis “open speelt” is traditie. Meestal bleef de kiosk daarna leeg maar dat wordt nu anders ingevuld met twee dj-sets en Cookies and Cream als top of the bill. Meteen de beuk erin dus op de Varkensmarkt en dat mag dan net als nog op vijf andere dagen tot 03 uur ’s nachts maar met niet meer dan 85 dB. Geuzeneuze presenteert in het A. De Boeckhuis zijn Merchtem Tripel Neus maar eerder op de dag brengt de Fotoclub Merchtem daar al haar nieuwste worp ter wereld met de jongste versie van het fotoalbum “Het Mooiste van Merchtem.”

In de grabbelton op zondag zitten uiteraard in de voormiddag het aperitiefconcert van de Muziekvereniging Concordia en al even gewoontegetrouw het KWB-terras met die ondertussen beroemde “groentenconcours”, in dit geval een wedstrijd rond pepers. En dat belooft weer een ludieke bedoening te worden! Verder op de dag, eten, muziek en optredens met onder meer de linedancers van de White Owls op het Kerkplein. En wat niet op de affiche staat maar zeker doorgaat is het kampioenschap meetschieten aan het Miereghemhof. Maar zeker nog mee te pikken die avond is het 20ste kermisbal van Ferm en dat is meteen ook de laatste editie! De inrichters willen op een mooie manier afsluiten. Dj Joost in de loods op de Reedijk is de uitzwaaier van dienst.

Op maandag 22 augustus springen drie items er weer bovenuit. In de schaduw van de kerk is het bij de KWB weer vollen bak met petanque, kaarten en darts. Terwijl daar nog volop ballen worden gegooid, wordt op de Reedijk de koers op gang geschoten, eerst voor de elite zonder contract en vervolgens voor de Merchtemse coureurs. Voeg daar nog de Big Bounce Band op de Varkensmarkt aan toe en de dag is meer dan goed gevuld.

Dinsdag, jaarmarktdag, is hét hoogtepunt. En ja, er zijn opnieuw ezels en honden te bewonderen op de Reedijk. Naast de traditionele ingrediënten wordt het vooral druk in het A. De Boeckhuis. Geuzeneuze en de Fotoclub zijn er die dag niet alleen. Heemkring Soetendaelle stelt er oude kaarten van Merchtem ten toon en ook de Kring Oud-Soldaten gooit de deuren open. Zij gaan een oude legerjeep voor de deur posteren en in hun museum wordt ook plaats gemaakt voor de oorlogsverzameling van de 12-jarige Cisse Loncke. En dat de Merchtemse KWB al jarenlang een eigen kermisaffiche in de brievenbussen dropt, is niet geheel onlogisch. In de namiddag laat de jeugdharmonie Sint-Cecilia er haar kunnen zien en ’s avonds volgt de klap op de vuurpijl met het optreden van, het voor eigen publiek spelende, DUK.

Wat de traditoneel sterk bezette paardenprijskamp betreft, wist organisator Jan De Pauw mee te geven dat 29 fokkers present zullen tekenen met een totaal van 128 dieren. Er zijn vijf nieuwe stallen aanwezig en er komt zelfs eentje uit Wavreille, een deelgemeente van Rochefort!

Markt op woensdag, al even logisch. Ook op deze “feestmarkt” zal er muziek zijn. Schepen van Cultuur David De Valck: “De muzikanten van de Koninklijke Steltenlopers beginnen te spelen en iedereen die kan musiceren mag zijn instrument bovenhalen en meedoen. We voorzien voldoende partituren!” En er is de fietsenverkoop op de Varkensmarkt, ludiek gepresenteerd door veilingmeester Wim. Vorig jaar bracht Herleving Brussegem terug het kaatsen naar Merchtem en dat wordt herhaald met een duel tegen Ninove-Terjoden. Plaats van afspraak: parking Dendermondestraat. En waarom daarna niet nog een stukje Merchtem verkennen? Dat kan met De Lustige Wandelaars.

Donderdag is er non-stop-ambiance op de Varkensmarkt. Dit compenseert de ondertussen ter ziele gegane Stoofstraatkermis. Ook de Bitterbalwedstrijd aan Frituur ’t Pleintje op vrijdagavond is een blijver. Voor de derde keer al wordt daar naar de grootste schranser van bitterballen gezocht. Wie er het snelst tien naar binnen werkt, kaapt de hoofdprijs of 1000 bitterballen weg. Bij al dat eten hoort muziek met onder meer Yves Segers en The Knightriders.

Het laatste weekend wordt om 06 uur op gang geschoten met de dauwtrip van De Lustige Wandelaars. Twee uur later kan ook meegewandeld worden met de Natuurwandelaars voor een tocht van 20km. ’s Avonds is er terug “dikken ambiance” op de Varkensmarkt met de Vlaamse coverband Ontpopt en dj Joost.

Op katuit en meteen de laatste zondag van de oogstmaand musiceren alle Merchtemse muziekmaatschappijen op de Varkensmarkt. Om 20 uur komt aan het kermisverhaal van 2022 officieel een eind met de traditionele ballekensworp. Wie dan toch niet voldaan is kan ’s maandags nog altijd naar de jaarmarkt in Jette! (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk