Midzomersterrennachten bij volkssterrenwacht MIRA

Zoals elk jaar doet Volkssterrenwacht MIRA mee aan het internationale initiatief “Les Nuits des Étoiles”, losjes vertaald tot ‘Midzomersterrennachten’.

Drie nachten op een rij – vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 augustus – kan je in Grimbergen komen sterrenkijken, met een hĂ©le batterij aan grote en minder grote telescopen en verrekijkers, en natuurlijk met deskundige hulp en uitleg van enthousiaste medewerkers en vrijwilligers. Reservatie is niet nodig, dus je kan tot het laatste moment het weerbericht in het oog houden om te beslissen of je al dan niet naar Grimbergen afzakt…

DĂ© echte vedettes die avond zijn de maan (voor wie vroeg op de avond komt) en de reuzenplaneten: eerst Saturnus, en ietsje later op de avond ook Jupiter. Maar daarnaast prijken er natuurlijk nog een hele hoop andere juweeltjes aan de zomerhemel: sterrenhopen, nevels, dubbelsterren en andere verre objecten laten zich bij helder weer mooi zien.

Bovendien werden de data gekozen in het kader van een extra troef: in deze tijd van het jaar kruist de aarde immers een deel van het zonnestelsel waar erg veel stof aanwezig is, dat de zogenaamde ‘meteorenregen’ der PerseĂŻden veroorzaakt tijdens het begin van de maand augustus (met een maximum rond 12-13 augustus). Dus met een beetje geluk kunnen bezoekers ook enkele vallende sterren zien tijdens hun bezoek Ă©n horen. Sinds jaren beschikt MIRA immers ook over een radiometeorendetectiesysteem dat een visuele Ă©n auditieve observatie mogelijk maakt.

Naast de waarnemingsactiviteiten, zullen de gidsen en vrijwilligers bezoekers ook door drie verdiepingen vol met experimenten, maquettes, multimedia en andere educatieve opstellingen leiden.

Iedereen is welkom vanaf 22 tot minstens 1 uur. Vrije toegang.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise