Ingrijpende herinrichting Heldenplein van start: rotondes maken plaats voor kruispunten met slimme verkeerslichten

De voorbereidende werken voor de ingrijpende heraanleg van het Heldenplein zijn gestart. Op het nieuwe Heldenplein zal de zachte weggebruiker veel veiliger en comfortabeler kunnen oversteken. De rotondes zullen vervangen worden door twee kruispunten met slimme verkeerslichten.

Dankzij het Ringtrambus-project ondergaan de Stationlei en nu dus ook het Heldenplein een grondige make-over.. Tijdens de eerste drie weken van augustus worden de twee rotondes en de parking aan de kerk opgebroken en wordt een tijdelijke wegverharding voorzien. “Door de rotondes te vervangen door twee lichtengeregelde kruispunten willen we alle verkeervlotter doen verlopen”, zegt woordvoerder Marijn Struyf van De Werkvennootschap. “Met de inzet van slimme verkeerslichten zullen beide kruispunten met elkaar communiceren, waardoor gestremd verkeer sterk zal verminderen. Het Heldenplein wordt groener dan ooit. De omgeving rond de kerk Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop wordt met nieuwe bomen en zitplaatsen een aangename plek.”

Dankzij de nieuwe overdekte bushalte en fietsenstalling wordt het openbaar vervoer ook een stuk aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker. “We voorzien fietsenstallingen op verschillende plaatsen op het plein, mooi geïntegreerd in de omgeving. Zo kunnen fietsers makkelijker overstappen op het openbaar vervoer. Met de aanleg van een breed, veilig en comfortabel fietspad willen we Vilvoorde bovendien beter toegankelijk maken voor fietsers.”

Bijkomende nieuwe voetpaden zorgen dan weer dat het gemakkelijker en aangenamer wandelen wordt. “Die paden zijn ‘natuurlijke’ wegen die je volgt wanneer je over het plein loopt. Ze zijn groen en schaduwrijk. We verdubbelen het aantal bomen en planten 59 nieuwe klimaatbomen in verschillende afmetingen. Deze bomen zijn door de Universiteit van Wageningen geselecteerd omwille van hun positieve eigenschappen die bijdragen aan het klimaat, de waterhuishouding, de luchtkwaliteit en de biodiversiteit in de stad.”

Met de nieuwe halte op het Heldenplein krijgen alle (tram)busreizigers in Vilvoorde tenslotte een centraal gelegen op- en afstapplaats. Deze halte komt op wandelafstand van de Grote Markt en het handelscentrum van Vilvoorde. De comfortabele wachtplek wordt ook vlot toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

De werken aan het Heldenplein zouden voor het bouwverlof van 2023 voltooid moeten zijn.

Foto: De Werkvennootschap

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise