Bus met Oekraïense vluchtelingen kwam aan in Hamme-Merchtem

Daar wordt een mens stil van! Toen zondag, in de vooravond, een Poolse bus de parking van de feestzaal in Hamme opdraaide, was het stil en nog stiller was het toen de eerste mensen uit Oekraïne, van de bus stapten! Op een paar mannen na, waren het allemaal vrouwen en kinderen, met weinig bagage, mensen die alles in hun thuisland hebben moeten achterlaten. Het was een hartverscheurend tafereel wanneer een jonge Oekraïense vrouw, die hier woonde, haar ouders in de armen kon sluiten.

Het initiatief om die mensen naar hier te halen en een paar bussen te charteren in Polen was uitgegaan van Merchtemnaar Wim Van de Genachte. Zijn vrouw Kateryna Maksiutina was, samen met drie vriendinnen, al naar de Pools-Oekraïense grens afgereisd en Wim zelf vroeg en kreeg steun van het Merchtemse gemeentebestuur. In Hamme was niets onverlet gelaten.

Mensen van het OCMW waren paraat en hadden voor eten gezorgd zoals soep, koffie, taart… Er waren vijf tolken en voor elk gezin of persoon die van de bus zou komen stond een zak of doos klaar met kledij en andere noodzakelijke dingen om voorlopig rond te komen. Burgemeester Maarten Mast, algemeen directeur Chris Van den Bossche en integratieambtenaar Renaat Schoukens, zorgden voor de coördinatie, samen met Van De Genachte.

Renaat Schoukens: “Dit is de eerste van de twee bussen. De tweede zal dinsdag arriveren. Op deze bus zaten 34 mensen. De meesten daarvan worden opgevangen bij Merchtemse gezinnen. Al die personen krijgen via de tolken de basisinformatie en daarna volgt de komende dagen ook nog de administratieve molen. De vluchtelingen zijn gematcht aan gezinnen in onze gemeente. Er hadden zich 35 gezinnen kandidaat gesteld. Dat kan nog altijd gebeuren via de website van de gemeente. Maar uiteraard blijven er voor iedereen nog tal van vragen onbeantwoord maar dit privé-initiatief verdient alle lof en de gemeente is dan ook meteen op de kar gesprongen.”

Wim Van de Genachte kon zijn vrouw Kateryna terug in zijn armen sluiten en bij de radeloze mensen die van de bus stapten kwam er terug een sprankeltje hoop in de ogen bij het zien van zoveel medeleven. Opeens was de oorlog dicht bij en heel wat van de aanwezigen had het moeilijk om de tranen te bedwingen. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk