Bart en Marijke (Koeweidehof) verkopen groene stroom

De koeien van Bart Vanderstraeten en Marijke d’Hertefelt leveren niet alleen melk maar ook groene stroom. De mest die ze produceren wordt opgevangen in een vergistingstank. De gassen die ontstaan drijven een gasmotor aan die op zijn beurt een turbine aandrijft die stroom produceert. Dankzij het energieplatform Bolt komt de stroom die het Koeweidehof niet zelf nodig heeft bij 12 gezinnen en een brouwerij terecht.

Bij Bart en Marijke kan je terecht voor melk, aardappelen, uien, witloof en sinds vorig jaar ook groene streekstroom. De 135 koeien van het Koeweidehof zorgen voor voldoende stroom om het bedrijf te laten draaien maar er is zelfs een overschot dat op het net wordt gezet en afgenomen door 12 gezinnen en een brouwerij, de Brussels Beer Project. (lees verder onder de foto)

Op termijn wil Bolt een heel netwerk van groene stroom leveranciers uitbouwen. Het mikt op minstens drie producenten per gemeente. Het project van het Koeweidehof mag alvast als voorbeeld gelden: het methaangas van het koeienmest komt niet in de atmosfeer terecht maar zal als groene stroom meehelpen bij het reduceren van de opwarming van onze aarde.

Bolt is sinds augustus 2019 actief in Vlaanderen en sinds juli 2020 in Wallonië. Vandaag verkopen meer dan 100 lokale energie-opwekkers hun zonne-, wind-, water- of bio-energie via Bolt aan meer dan 10.000 consumenten die heel bewust voor groene streekstroom kozen.

Meer info over de boerderij van Bart en Marijke: https://www.koeweidehof.be

Meer info over energieplatform Bolt: https://www.boltenergie.be/nl

Foto’s Copyright: Illias Teirlinck.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk