Gekleurde Tranen, boekvoorstelling met emoties

Het is de meest aangrijpende boekvoorstelling die wij als journalist al mochten meemaken. Ingrid Nelis (54) stelde in de raadzaal van het Merchtemse gemeentehuis haar boek ‘Gekleurde Tranen’ voor. Het werd een voorstelling als een rollercoaster op emoties. Net als in haar boek liepen verdriet en vreugde door elkaar.

Ingrid Nelis BoekHet minste dat je kan zeggen is dat Ingrid Nelis een ‘ongewoon’ leven heeft gehad. Ze vestigde ooit een Europees record (Squat 210,5 kg) in powerliften, verzeilde in een diepe depressie, overwon die donkere periode, werd in haar beroep als kleuterjuf gepest en kreeg een tijd geleden de diagnose kanker. De rollercoaster van emoties die haar leven kenmerkte beschreef ze, samen met Raf Willems, in haar boek ‘Gekleurde Tranen’.

Ondanks de vele tegenslagen en donkere periode werd het een boek dat vele mensen positief kan inspireren. De ondertitel is niet voor niets ‘Over Liefde, Hoop & Kracht’. De raadzaal van het gemeentehuis was vol gelopen en de meeste toeschouwers zaten op het puntje van hun stoel te luisteren naar de getuigenissen van Ingrid, haar familieleden, haar collega’s in de hulpverlening, haar vrienden.

De voorstelling van het boek, in goede banen geleid door ‘regisseur’ Raf Willems, gebeurde in vijf ‘stukjes’ waarin een fragment uit het boek werd toegelicht door Ingrid zelf en waarin aangrijpende getuigenissen van o.m. dochter Ilke en tweelingzus Marleen werden naar voren gebracht. Amuzant, een orkestje bestaande uit vier broers en twee zussen Willems, zorgde telkens voor een gepast muzikaal intermezzo.

Ondanks zware onderwerpen als verdriet, pijn, depressie, moedeloosheid, … baadde de boekvoorstelling in een zee van optimisme. Dat had niet alleen te maken met de mededeling dat de laatste scan aantoonde dat de kanker bij Ingrid stabiel en onder controle was. De kracht die Ingrid uitstraalde – ze moest zelfs haar geëmotioneerde zus aansporen met ‘Allez Marleen’ – was groot en duidelijk voelbaar.

Voor de avond werd afgesloten met het signeren van het boek werd een dansfeestje ingezet dat geopend werd door Ingrid en haar echtgenoot Walter. Het zoveelste ontroerende moment van een avond die vele aanwezigen een positieve kracht moet hebben gegeven.

Het boek ‘Gekleurde Tranen’ werd uitgegeven door Uitgeverij Willems en is binnenkort te koop in de Standaard Boekhandel.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk