WAGYU, Japanse runderen op Vlaamse hoeve

Tien jaar lang werkte Filip Meysmans uit het landelijke Ossel (op de grens van Merchtem en Asse) aan het uitbouwen van een veestapel met Japanse Wagyu runderen. Wayu is een Japans runderras dat gemerkt is door hoogwaardig rundsvlees met een unieke ‘gemarbleerde’ structuur. Vandaag staan er zo’n 150 dieren in de moderne stal achter de vierkantshoeve uit 1769.

De familie De Keersmaeker, waaruit de moeder van Filip stamt, baatte de hoeve uit als een klassiek landbouwbedrijf met vee en akkerbouw. Filip wilde niet in het rijtje gaan staan van landbouwbedrijven die anonieme producten leveren aan veilingen of de voedingsindustrie. Hij zocht en vond … de Wagyu runderen. Hij bestelde 100% raszuivere embryo’s in Japan en begon aan een eigen veestapel. Tien jaar later is hij op een punt dat hij het jaar rond het hoog kwalitatief vlees kan leveren aan restaurants en slagers die hun ambacht nog door en door kennen en ze net zoals Filip met evenveel passie uitoefenen.

“Wagyuvlees heeft een zeer specifieke rode kleur en gemarmerde structuur. De smelttemperatuur van het vet is zeer laag. Als je een stuk Wagyuvlees in de pan legt, heb je geen boter of olie nodig. Dat houdt de smaak puur en het is bovendien veel gezonder want het bevat meer onverzadigde vetzuren. Maar een Wagyu rund is pas slachtrijp na minstens drie jaar. Het klassieke wit-blauwe ras kan je al na de helft van die tijd slachten. Dat, samen met een veel lager rendement, maakt het vlees van de Wagyu duurder dan ander rundsvlees”.

Je vindt Wagyu vlees in heel verscheiden kwaliteit: van entrecôte en côte à l’os tot américain, gehakt en stoofvlees, maar ook verassend smaakvolle stukjes die bij klassieke runderen ongekend zijn. Want wie zou bvb. aan steak denken als fingerfood?  Met Wagyu kan dat!  “Ook onze Wagyu burgers zijn zeer puur. Ze bevatten enkel vlees, een beetje grof zeezout en een heel klein beetje peper”, zegt Filip Meysmans.Na het slachten kunnen de karkassen, onder de beste omstandigheden, een week ‘riipen’. Daarna wordt het vlees versneden en dagvers geleverd aan slagers en restaurants.

In onze regio kan je Wagyu eten bij o.a Sir Kwinten (Lennik), Krekelhof en De Populier (Gooik) en Resto Puller (Grimbergen). Onder de slagers die Wagyu aanbieden zijn o.m. de gekende slagerijen Dierendonck (Brussel, Veurne, St. Idesbald) en De Laet (Antwerpen en Hove). Maar Filip wil graag in elke regio een slager vinden die zijn Wagyu vlees wil aanbieden. Wie zich geroepen voelt, mag contact opnemen. (jvm)

Hof Van Ossel, Osselstraat 91 Merchtem, 0474/51 61 35, www.hofvanossel.be

REGIO Wagyu 1 REGIO Wagyu 2

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk