M-decreet is geen vrijgeleide voor gewoon onderwijs

“Sinds het M-decreet, waardoor leerlingen van het bijzonder onderwijs kunnen overstappen naar het gewoon onderwijs, denken vele ouders: mijn kind mag naar het gewoon onderwijs, maar zo werkt het niet.”

Dat zegt Hilde Aelbrecht, directeur van het MAI (bijzonder middelbaar onderwijs). “Na een tijdje keren ze terug, maar daar is geen plaats meer.”

 

In het Maria-Assumpta-Instituut (MAI) – voor type 9 (autismewerking), type 3 (basisaanbod) en alternerend beroepsopleiding,  is er plaats voor 100 leerlingen. Directeur Hilde Aelbrecht schreef … 125 leerlingen in. “maar ze zitten niet allemaal gelijk op school”, legt ze uit.

 

“Ze leren de stiel in de “Spar”, het Heilig Hart in Grimbergen, in de “Carrefour”, in een speelgoedwinkel in Merchtem en op verschillende locaties in Aalst. Sommigen volgen stage in het woonzorgcentrum Oase voor verzorging en bediening van de bewoners en ze helpen ook mee in de animatie.”

“Sinds het M-decreet van kracht is denken vele ouders dat hun kinderen zonder advies naar het gewoon onderwijs kunnen overstappen, maar zo werkt dat niet”, ondervond directeur Aelbrecht.

“Ze volgen gedurende zestig dagen het gewone leerplan op proef en moeten dan veelal vaststellen dat het niet lukt. Veertien kinderen keerden naar ons terug, maar met pijn in het hart hebben we ze moeten weigeren en doorverwijzen. Hun plaatsen waren ingenomen. Het fenomeen is algemeen”, weet Hilde Aelbrecht.

 

“Het M-decreet schrijft voor dat je elke leerling na drie jaar evalueert. Vele ouders verwachten dat je dat hen snel, snel een attest geeft voor het gewone onderwijs. Maar het is niet de bedoeling dat we al onze leerlingen klaar stomen voor het gewone onderwijs. We moeten ze daarentegen voorbereiden op het leven, om te functioneren, te werken.

 

” Ik denk dat men te snel is willen gaan. Van hogerhand is er te weinig communicatie geweest. De schoolverlaters bij ons hebben allemaal werk of volgen een traject van vrijwilligers. Het is belangrijk dat ze kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. We stuurden dit jaar acht jonge mensen van ons naar het galabal van het VKO. Ze vielen daar niet uit de toon. Daarmee overtuigen we ze dat ze gewoon zijn. Een goed rapport is daartoe niet nodig.”

Een derde van de schoolbevolking in het MAI is autist. “We zijn de enige middelbare katholieke school van het type 9.

 

” Het is mijn droom dat de netten ooit wegvallen. We zijn immers geen concurrenten van elkaar. Elk kind moet gelukkig zijn op school. We kunnen geen kinderen houden die niet gelukkig zijn.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk