Veldhospitaal WO I even in Peizegem

De leerlingen van de hoogste klassen van Ten Bos toen ze merkten dat hun klaslokaal was herschapen in een veldhospitaal uit de eerste wereldoorlog. Filip Berquet en zijn vrouw Rietje speelden er voor het vijfde en het zesde leerjaar een stuk toneel dat zich afspeelt in een militair hospitaal in het Kasteel Cabour in Adinkerke.

De jongens en meisjes zien voor het eerst wat een gamel is of hoe er nog met pen en inkt werd geschreven. Filip en Rietje waren in Peizegem op uitnodiging van de VOSP, de vriendenkring van oud-soldagen van Peizegem. Nog één jaar en we kunnen het einde van de eerste wereldoorlog voor de 100ste maal vieren maar de oorlog zelf zullen en mogen wij nooit vergeten.

Voor de Vriendenkring Oud Soldaten van Peizegem is 11 november een bijzondere dag. Elk jaar zijn zij op post om het einde van de oorlog te herdenken. Dat gebeurt traditiegetrouw aan het zelf opgetrokken vredesmonument achter de O-L-V-kerk. Om 10 uur wordt eerst de innerlijke mens versterkt met een ‘saucissenontbijt’ daarna gaat het in stoet naar het vredesmonument waar bloemen worden neergelegd door de kinderen van Ten Bos. Er worden ook een paar korte toespraken gehouden. Daarna volgen een aperitief en een 11 novembermenu. Aan de vooravond van 11 november houdt Miel De Cock in Zaal Libanon een uiteenzetting over het oorlogsjaar 2017. Aanvang om 19.30 uur. De toegang is gratis.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk