Merchtem in de ban van ‘de paard’

Hypes gaan soms zo hun eigen leven leiden. Zo is er in Merchtem al een tijdje een internet buzz over ‘de paard’. Vooral op de facebookpagina “Ge zijt van Merchtem als …” wordt er ‘buzze gegeven’ over ‘de paard’. Half Merchtem is in de ban van ‘de paard’.

Wie of wat er achter ‘de paard’ schuil gaat? Welke schalkse ruiter ‘de paard’ berijdt? Niemand die het weet. Heel wat Merchtemnaren zitten met grote vragen omtrent ‘de paard’ en er is al sprake van enige ongerustheid. Was er immers niet het Paard van Troje dat onheil en verderf bracht voor de Trojanen?

Is ‘de paard’ misschien geen paard maar een ezel? Merchtem heeft al een ‘Groene Ezel’ en een ‘Blauwe Ezel’ en op jaarmarktdag steekt de ezel stilaan naar de kroon van het boerenpaard. ‘De Paard’ heeft ondertussen al een eigen facebookpagina maar … de omslagfoto is die van … een ezel. Het ezel?

Wie of wat?

De vraag wie of wat ‘de paard’ wel mag zijn, laat velen niet onberoerd maar voorlopig is er niemand die een antwoord heeft, of dat antwoord wil geven. Er wordt gekeken in de richting van Dendermonde waar ze geregeld met een houten paard de straten afdweilen. Of Lennik, of Vilvoorde waar ze een heus standbeeld hebben staan.

Maar waarschijnlijk moet ‘de paard’ dichter bij huis gezocht worden. In Steenhuffel, waar er sprake is van een heuse stoeterij? Of Opwijk waar ze een paardenprocessie hebben? Of den Boskant misschien want die kunnen nogal ‘afgeven’ op die van Merchtem?

Voorlopig laat ‘de paard’ echter niet in zijn bek kijken en blijven vele Merchtemnaren dus op hun honger zitten. Maar het mysterie neemt ondertussen zulke verhoudingen aan en zorgt voor zo’n grote nieuwsgierigheid dat we hier gerust al van een paardenhonger kunnen spreken.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk