Bollebeek nam afscheid van Erik Van der Cruijce

“Er is geen brouwerij in Bollebeek, maar jij bracht in Bollebeek wel leven in de brouwerij”. Daarmee begon de verrijzenisviering voor Erik Van der Cruijce die op 27 februari overleed op 67-jarige leeftijd.

Het parochiekerkje van Bollebeek was veel te klein voor de uitvaart. Een paar honderd mensen volgden de viering buiten op een videoscherm.

De kleine parochie Bollebeek, verdeeld over Asse en Merchtem, verliest met Erik een man die er geboren en getogen was en tientallen jaren het dorpsleven stuurde, onder meer als voorzitter van de Toeristenvrienden Bollebeek en secretaris van de wielervrienden Bollebeek Herleeft, beiden gedurende meer dan veertig jaar. Beide clubs eerden hem voor zijn niet aflatende inzet en gedrevenheid.

Ook pater Karel las een tekst voor. “Ik ben hier vandaag als vriend van Erik, niet als pastoor”, zei de pater. “Erik was als Christen en Vlaming zestig jaar thuis in dit kerkje, van misdienaar tot lector, als voorganger in verrijzenisvieringen en voorzitter van de kerkraad. Hij besefte beter dan wie ook dat de kerk van morgen zal gedragen worden door de mensen zelf, of er zal geen kerk meer zijn. Daarom plaatsten we vandaag het gewaad dat Erik als voorganger droeg symbolisch bij zijn kist.”

Klik op de foto om te vergroten
Klik op de foto om te vergroten

Van der Cruijce beschikte als medestichter, later mede-uitgever van Klakson ook over een zeer groot netwerk in Merchtem en Asse. Guido Van den Driessche sprak tijdens de dienst een warm afscheidswoord namens de redactie.

Geena Lisa, die ook in Bollebeek woont, bracht een aangrijpende versie van Yasmine’s “Diep in mij”.

Het gedenkprentje werd getekend door de Brussegemse tekenaar Geo De Buyser en symboliseert de werken en passies van Van der Cruijce.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk