Sint-Martinus TSO en Sint-Jozef hebben beste sprekers (+ foto's)

De 25ste Trofee voor het Nederlands van Rotary Asse werd gewonnen door het Sint-Jozefinstituut uit Ternat (ASO) en de Sint-Martinusschool TSO uit Asse. Negen scholen sturen jaarlijks elk twee studenten in de arena van Den Horinck in Zellik met als enige wapen: het woord.

De idee om een welsprekendheidwedstrijd te organiseren voor de laatstejaarsleerlingen van het secundair onderwijs (TSO en ASO) groeide een kwarteeuw geleden.

“Enkele leden van Rotary Asse stelden vanuit hun beroepservaring vast dat de kennis van het geschreven, maar vooral ook het gesproken Nederlands, veel te wensen overliet bij jongeren, onder meer bij sollicitatiegesprekken of het opstellen van verslagen”, zegt Stefaan Vertommen, voorzitter van de commissie Trofee Nederlands binnen Rotary Asse.

Elke school stuurt twee laatstejaars die elk twee spreekbeurten moeten geven voor ruim 300 medeleerlingen. De eerste mogen ze vrij kiezen en vooraf instuderen, maar in de tweede ronde moeten de leerlingen improviseren. Zeven “oude wijze” juryleden waaronder Ivan Sonck en Geert Van Istendael beoordelen de taal, uitspraak en ‘naturel’.

“Het niveau van de sprekers is in die 25 jaar enorm gestegen. Laatstejaars zijn vandaag veel vlotter ter taal dan ooit. Dit jaar lag de kwaliteit zelfs erg hoog”, zegt Lode Pletinckx, juryvoorzitter en de man die in bijna alle edities jureerde.

“Leerlingen verstaan steeds beter hoe ze een publiek moeten boeien en interactief betrekken”, zegt auteur en oud-journalist Geert Van Istendael. “Ook in de improvisatieproef was dit een sterke editie. Zelfs geroutineerde sprekers slagen er vaak niet in om vlot te improviseren.”

Sint-Martinus Asse mocht bij de TSO-scholen al voor het derde jaar op rij met de schoolprijs naar huis, goed voor een cheque van 750 euro waarmee de school een culturele activiteit mag organiseren voor de leerlingen.

Jolien Boquez en Fedora Bakula, allebei uit Asse, bezetten de tweede en derde plaats. Alanis Glorieus uit Vilvoorde, leerlinge aan Sint-Donatus TSO Merchtem, kreeg de hoogste jury-score bij de TSO-studenten en mocht ook naar huis met de publieksprijs (door een leerlingenjury).

Bij de ASO-scholen eindigden Louise Goedefroy en Wouter De Vos, allebei studenten van Sint-Jozef Ternat, op een en twee, waardoor ook de ASO-scholentrofee en bijhorende cheque mee mocht naar Kruikenburg. De Dilbeekse Hegeleen Kissel van Regina Caeli Dilbeek kreeg de derde plaats van de jury. De publieksprijs was voor Dorian Accoe van Sint-Donatus ASO Merchtem.

Voor Rotary Asse betekent deze zilveren editie nog geen eindpunt. “Onze Trofee voor het Nederlands wordt door de schooldirecties en leerkrachten zeer gewaardeerd. De voorbereiding maakt vaak deel uit van het vak Nederlands. Voor onze club is het bovendien een belangrijk uithangbord”, zegt Wim Philippa, voorzitter van Rotary Asse.

Topartikels bij Goeiedag.be