Beleef De Passie op Witte donderdag

Je kon en kan er niet naast kijken: op witte donderdag (17 april) wordt in Merchtem De Passie opgevoerd, een multimediaal spektakel dat het passieverhaal centraal stelt. Er werden middelen nog centen gespaard om van de opvoering een unieke gebeurtenis te maken.

De Passie afficheDaarom werden ook professionele mensen aangetrokken, die zich door het verhaal geroepen voelden: Stijn Coninx voert de regie, de muziek is van Dirk Brossé en Eric Melaerts.

Ook de acteurs zijn niet van de minsten Jonathan Demoor (musical artiest) is Jezus, Gina Leesa (gekend als zangeres en TY-omroepster) is Maria. Rik Torfs (rector van de KUL) is de verteller. Daarnaast is er ook nog professioneel operazanger Piet Vansichen.

Maar ook de Merchtemse gelegenheidsacteurs zijn niet van de minste: Pater Karel Stautemas (priester in de parochiefederatie) als Petrus, Ivo Abbeloos als Judas en Willy Wijnants als Barabas.

Er werden filmopnames gemaakt, muziek geregistreerd, gerepeteerd en getimmerd aan het grote kruisbeeld (zes bij vier meter) dat een centrale rol speelt in het spektakel. Willy De Neve en Roger Boeykens braken er eerst hun hoofd over maar zorgden daarna voor een prima werkstuk.

De Passie werd eerder al in Engeland en Nederland opgevoerd, maar de Merchtemse Passie was een idee van Leen Merckx (federatiecoördinator) en haar echtgenoot Frank Meysman die er heel veel van hun vrije tijd instopten.

Zij kregen onmiddellijk de enthousiaste medewerking van de parochiefederatie Merchtem-Mollem-Bollebeek. Vanuit die drie parochies worden delen van het grote kruis naar Merchtem gebracht voor de voorstelling op het Mieregemplein.

De organisatoren rekenen op duizenden bezoekers. Er wordt zelfs een getal met vijf cijfers genoemd. Uit heel Vlaanderen worden bussen ingelegd naar het Merchtemse Mieregemplein. De voorstelling vangt aan om 20.30 uur.

IMG_4023

Om 19 uur is er een viering in de Merchtemse parochiekerk. De gemeente Merchtem neemt, in samenspraak met de hulpdiensten, extra maatregelen om de aanwezigheid van zo’n massa toeschouwers in veilige omstandigheden te laten verlopen.

Een leuke anekdote: Jezus (Jonathan Demoor) en zijn opvolger Petrus (Karel Stautemas) verjaren op dezelfde dag.

Praktisch

  • Parkeerplaatsen vanuit Opwijk: Dendermondestraat en station
  • Vanuit Londerzeel: Dendermondestraat en Bleukenweg (Aldi)
  • Vanuit Brussel: Dooren
  • Fietsen: station en Sint-Donatus in de Maurits Sacr√©straat