Benny De Ridder, een leven voor toneel

Zoals in onze gedrukte uitgave vermeld, wordt Opwijkenaar Benny De Ridder ( 46) de nieuwe voorzitter van de Merchtemse cultuurraad. Misschien fronsen sommigen nu de wenkbrauwen maar de uitleg is heel eenvoudig. Benny is immers de drijvende kracht achter het Merchtemse Volkstheater (MVT) dat trouwens dit jaar officieel 10 jaar bestaat.

Benny De RidderBenny werd geboren in Jette maar kwam op 17-jarige leeftijd naar Opwijk wonen. Hij liep school in Merchtem en belandde er al vrij vroeg in het toneel, bij De Uilegasten.

In 2003 huwde hij, met Griet Sterckx die velen kennen als regisseur en als actrice, en kwam een jaartje naar Peizegem wonen. Hij speelde er ook met Lawerke. Hij verhuisde naar de Broekstraat in Opwijk maar lag in 2003 mee aan de basis van het Merchtemse Volkstheater.

Benny woont in Opwijk. Is er politiek actief als (groene) onafhankelijke bij Inzet. “Maar mijn sociaal leven ligt zeker nog voor een groot stuk in Merchtem,” voegt hij er aan toe. Dus werd Benny voorzitter van de Merchtemse cultuurraad, in opvolging van Christof Van Laeathem. “Met een Russische stemming,” zegt Benny zelf.

Gevraagd naar zijn plannen is Benny meteen zeer concreet: “Ik zou graag elk jaar een soort cultuurbeurs in workshopformule organiseren. Een ideale gelegenheid voor de culturele verenigingen om zichzelf op een zeer directe manier voor te stellen”. En dat het Benny echt menens is bewijst het feit dat de eerste editie van deze cultuurworkshops rees concrete vorm heeft aangenomen. Hij zal volgend jaar plaatsvinden in en rond de Merchtemse sporthal in de maand juni.

Benny De Ridder 2Merchtems Volkstheater

Beroepshalve is Benny actief bij vermogensbeheerder Petercam waar hij verantwoordelijk is voor de database. Hij is papa van twee dochters die nu reeds de paden van de creativiteit (acteren, tekenen, …) bewandelen.

Op 27 oktober viert het Merchtem Volkstheater zijn tiende verjaardag in hun clublokaal Café Reedijk. De groep bestaat uit een 25-tal mensen die onbezoldigd actief zijn. Zij mogen wel cursussen volgen op kosten van het MVT dat voor zijn regie meestal een beroep doet op mensen uit eigen rangen.

Fratsen van de burgemeester

Een aantal stukken worden ook door de mensen van het MVT zelf geschreven. Zo komt er volgend jaar een stuk dat “De Fratsen van de Burgemeester” werd gedoopt en waarin burgemeester Eddie De Block zelf een rol zal in krijgen.

Als we Benny vragen wat zijn wildste dromen zijn voor het MVT dan aarzelt hij geen moment: “Eens een kindermusical spelen, Peter Pan of Peter en De Wolf. Voor de muzikale kant zou ik een beroep doen op Dirk Legroux uit Peizegem”.