Oorlogsmonument in Peizegem

Op 1 september 1914 sneuvelde aan de Koutermolen in Peizegem de 17-jarige Alfred Savoie uit Aarlen. Hij maakte deel uit van het 2de regiment Jagers te Paard dat een aanval inzette om het gebied rond de Koutermolen in Peizegem op de vijand te heroveren. Hij werd begraven langsheen de baan en later door het liefdadigheidswerk van Jufrouw Orianne uit Londerzeel herbegraven op het kerkhof van Merchtem. In 1924 werd hij definitief overgebracht naar het kerkhof in Mont-sur-Marchienne.

Op 1 september werd een klein monument onthuld schuin tegenover de Koutermolen (richting Peizegem) op een paar meters van de plek waar Brigadier Savoie daadwerkelijk sneuvelde. Deze plechtigheid werd ondersteund door het Leger en het koninklijk Legermuseum. Het bataljon ‚ÄėJagers te Paard‚Äô stuurder een militair detachement en een Pandur verkenningsvoertuig. Vanuit het Legermuseum kwamen er twee lichte tanks van het type CVRT die eveneens door de Jagers zijn gebruikt in een latere periode.

WOELIGE MAANDEN

De schermutselingen rond Peizegem in de woelige maanden van augustus en september 1914, zijn vrijwel onbekend bij het grote publiek. Desalniettemin werd onze regio zwaar geteisterd door de oorlog. Een monument als dit kan bijdragen tot de zichtbaarheid van deze oorlog en de mensen laten stilstaan bij het feit dat de ‚Äúgrote oorlog‚ÄĚ niet alleen in de westhoek werd uitgevochten maar ook in onze regio.

Bij de onthulling van het monument waren verschillende militaire en burgerlijke hoogwaardigheidsbekleders aanwezig waaronder ook een delegatie uit Charleroi.  Er werden bloemenkransen neergelegd en de Vedett’n speelden aangepaste muziek. Op een weide naast de koutermolen werd een heus bivak opgeslagen waar je terecht kon om honger en dorst te stillen. De Peizegemse Patrouilleurs die samen met de Vriendenkring van Oud Soldaten van Peizegem het hele gebeuren organiseerden, brachten zelfs een oude veldkeuken in stelling.

Voor een fotogalerij klik  hier