Sminate lonkt naar Merchtem en Meise

Nadia Sminate (N-VA) is vanaf gisteren de nieuwe burgemeester van buurgemeente Londerzeel. Zij wil meteen een idee uitvoeren dat wordt naar voren geschoven door haar partijgenoten Bourgeois en Homans: gemeenten laten fusioneren tot grotere gehelen.

Voor Londerzeel zijn er drie mogelijke fusies met één of meerdere partners: Meise, Merchtem of Kapelle-op-den-Bos. Sminate wil dat de Londerzelenaren zich in een soort van referendum uitspreken over de partner(s) die hun voorkeur krijgt. Zo’n referendum zou ’n primeur zijn voor heel Vlaanderen.

Er komt ondertussen al flinke tegenwind, niet in het minst bij haar eigen coalitiepartner CD&V. De CD&V-afdelingen van Londerzeel en Kapelle-op-den-Bos spraken zich alvast uit tegen een fusie tussen beide gemeenten. Ook burgemeester Eddie De Block (Open VLD) van Merchtem ziet een fusie met Londerzeel niet meteen zitten. Hij blijft erbij dat – als er ooit een fusie komt – Opwijk de geprefereerde partner blijft.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk