Financiële meevaller helpt Liedekerke door stijgende kosten waardoor investeringen mogelijk blijven

Ook in de gemeente Liedekerke blijft, net als in andere gemeenten, de financiële balans wankel. Maar een onverwachte financiële meevaller zorgt ervoor dat er investeringen mogelijk blijven en de schuldenlast afgebouwd kan worden.

De aanpassing van het meerjarenplan is voor veel gemeenten altijd een moeilijke oefening. Ook Liedekerks schepen van Financiën Joris Poppe (Open VLD) stond door de opeenvolging van crisissen voor een lastige uitdaging. “Vijf indexeringen in 2022 en de verwachting is dat er in 2023 nog eens twee à drie zullen volgen. Qua personeelskost kan dat tellen. Maar ook de energiekosten stegen, net als enkele werken die duurder zijn uitgevallen. Daarnaast is de dotatie aan de politiezone TARL verhoogd met acht procent in plaats van de gebudgetteerde drie procent en is ook de bijdrage voor de brandweerzone verhoogd.”

Kortom, de schepen van Financiën kon op zoek naar extra budget. Dat wordt niet gezocht bij de burger via een belastingverhoging maar intern werd wel de broekriem aangehaald. De werkingsbudgetten van de diensten zijn geplafonneerd op de uitgaven van het vorig boekjaar. Ook de personeelskosten zijn tegen het licht gehouden en openstaande vacatures waar mogelijk ingetrokken. Het lokaal bestuur bezuinigt ook op energie, de temperatuur in de gebouwen is op 19 graden geplaatst en er wordt ook bespaard op openbare verlichting.

Dankzij een eenmalige financiële meevaller kan Liedekerke wel rekenen op 3,7 miljoen extra inkomsten via de personenbelasting. Dat komt enerzijds door de inflatie en anderzijds door een technische aanpassing van de hogere overheid. “Zonder dit was het een heel moeilijke oefening geweest”, is schepen Poppe wel eerlijk. “En we blijven intekenen op subsidieprojecten zodat we belangrijke investeringen kunnen co-financieren samen met hogere overheden.”

Zo blijft er in Liedekerke ruimte voor gerichte investeringen. “En daarbij focussen we vooral op duurzame investeringen op de lange termijn”, aldus de schepen. Er zijn nog voor meer dan negen miljoen euro investeringen voorzien voor de resterende jaren van dit meerjarenplan. Enkele voorbeelden zijn de verledding van de openbare verlichting en een aantal isolatie- en renovatiewerken aan infrastructuur die de gemeente nog een tijd wil gebruiken zoals het mortuarium.

Voor het eerst sinds lang zal Liedekerke geen nieuwe lening opnemen in 2023. De voorziene lening van 1.25 miljoen euro wordt niet geactiveerd. “We kunnen nog steeds gericht investeren en bouwen onze schuld af door geplande investeringen met de voorziene budgetten uit te voeren zonder hiervoor een nieuwe lening aan te gaan of de belastingen te verhogen. Op die manier zorgen we ervoor dat de financiële situatie van Liedekerke stap voor stap verbetert, zelfs in deze zeer uitdagende tijden”, reageert Joris Poppe tevreden.

Topartikels editie Ninove-Dender