Zesdeklassers van VBS De Leerheide planten nieuw bosje aan langs de Platijn

De kinderen van het zesde leerjaar van VBS De Leerheide uit Asse-Terheide werkten zich woensdagvoormiddag in het vuil voor de goede zaak. Langs de Platijn hebben ze eigenhandig een inheems bosje aangeplant.

Het zesde leerjaar van juffen Aurélie en Jolien van VBS De Leerheide uit Asse-Terheide werd woensdagvoormiddag verwacht langs de Platijn. In samenwerking met de vzw Bûûmplanters stond er op een perceel van de gemeente een bosaanplantactie op het programma. De plantgaten waren al gemaakt door medewerkers van de vzw, maar de bomen en struiken moesten de kinderen zelf nog planten op het perceel van dertien are.

“In totaal worden hier een 350-tal bomen en struiken aangeplant”, zegt Yoeri Bellemans van de vzw Bûûmplanters. “Centraal komen bomen als winter- en zomereik, boskers en haagbeuk. Aan de rand van het perceel planten we dan eerder struiken als meidoorn, veldesdoorn en gele liguster. We kiezen speciaal voor planten met veel bessen en bloemen zodat het ideale voedsel- en nestplaatsen worden voor dieren en insecten.”

De actie kadert in het project ‘Groene Rand Asse’, waarbij de gemeente en haar partners een (recreatief) groengebied uitwerken op wandel- en fietsafstand van het centrum en dit in drie deelgebieden: Wolfrot, Putberg en Boekfos. De kinderen van De Leerheide vonden het alvast een leuke, niet alledaagse ervaring. “Het is de eerste keer dat ik dit doe. Het is wel eens fijn om in de modder te werken. Bovendien is het goed voor de dieren en zorgt het voor zuivere lucht. Ik raad het alle mensen aan om zelf een bos aan te planten”, zeggen leerlingen Lena en Dorian.

Yoeri Bellemans van vzw Bûûmplanters zegt dat iedereen hen mag contacteren voor dergelijke aanplanten. “We werken altijd een sociaal project uit met kinderen of vrijwilligers. In de klas kunnen leerkrachten voor een educatief luik rond de aanplantingsactie zorgen. Maar ook een privé-eigenaar mag met ons contact opnemen voor de aanplant van een bos.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk