Verpleegkundige Lien lanceert petitie met noodkreet uit de zorgsector

Verpleegkundige Lien De Metsenaere uit Affligem en zorgkundige Nathalie Van Suyt lanceerden afgelopen weekend een zoveelste noodkreet uit de zorgsector. Met een petitie en een open brief willen ze naar de minister trekken voor meer middelen.

“Vandaag zeg ik vaarwel tegen de ouderenzorg. Een afdeling met twee wassen, weinig tijd spenderen en bij jezelf zeggen doe eens voort want heb er geen tijd voor. Soms geen tijd om een keer vijf minuten te zitten.” Zorgkundige Nathalie Van Suyt (31) nam onlangs afscheid van de ouderenzorg en zette haar frustratie online. Een herkenbaar verhaal voor de Affligemse verpleegkundige Lien De Metsenaere (40).

“Op social media las ik het verhaal van Nathalie, een post die ondertussen al maar liefst 5.071 keer werd gedeeld”, vertelt Lien. “Nathalie werkte in verschillende woonzorgcentra en besliste recent om uit de zorg te stappen. Haar verhaal en ook haar beslissing om de zorgsector te verlaten waren beiden voor mij zeer herkenbaar. Twee jaar geleden gaf ik mijn ontslag in het stedelijk ziekenhuis van Aalst waar ik zeventien jaar met hart en ziel heb gewerkt. De reden? Ik kon me niet langer vinden in het beleid van hogerhand.”

Lien vond het sterk dat Nathalie haar verhaal met iedereen deelde. “Ik nam contact met haar op want we wilden hier verder mee gaan. Met een staking zouden we niks bereiken en dus lanceerden we afgelopen weekend een open brief en een petitie genaamd ‘zorg voor de zorgenden’. We hopen op 40.000 handtekeningen zodat we eens deftig rond de tafel kunnen gaan zitten met het kabinet en de minister van Volksgezondheid.”

Met Jos Delarbre, rouw- en verliesconsulent, sprong er nog een derde persoon mee op de kar. “De kwaliteit van zorg voor de patiënten neemt jaar na jaar af en wij drie stellen luidop de vraag wanneer onze overheid hier actie gaat ondernemen in plaats van pleisters te blijven kleven op een zeer vuile wonde. De covidpandemie had een wake-up call kunnen zijn, helaas veranderde er zeer weinig”, stellen de drie ervaringsdeskundigen.

“Mensen die pas afstuderen verlaten na enkele jaren ploeteren de zorg en kiezen voor een andere job of studierichting. Het beroep is zijn klasse en charme verloren en doordat je met zo’n groot personeelstekort zit, kan je patiënten simpelweg de zorg niet meer geven die ze horen te krijgen, namelijk warme, kwaliteitsvolle en menswaardige zorg.”

Concreet vragen ze om werk te maken van betere werkomstandigheden voor het zorgpersoneel zodat ook de kwaliteit van de zorg omhoog kan. “Omdat wij, allemaal mensen, allen riskeren om ooit patiënt te worden. Patiënten die op de koop toe betalen voor optimale gezondheidszorg. Nu betalen kinderen heel veel voor hun dementerende ouders in een woon-zorgcentrum. Voor wat? Om moeder en vader tijdens de nacht acht uur lang in een bevuilde luier te laten liggen, omdat men dient te besparen op verzorgingsmateriaal. Om in de namiddag aan te komen in de kamer, te zien dat het middageten onaangeraakt is en moeder of vader nog in bed ligt, omdat de verzorgende nog bezig is met de verzorging van de andere 23 zwaar hulpbehoevende bewoners.”

Topartikels bij Goeiedag.be