Liedekerke verliest met Patrick Asselman iconische cafébaas en politicus

In Liedekerke is dinsdagnacht Patrick Asselman overleden op 63-jarige leeftijd. Hij is al jarenlang bekend als de cafébaas van café Den Appel en was ook een hele poos actief als politicus in de gemeente.

“Beste vrienden, klanten,… Met veel pijn en verdriet melden we jullie het overlijden van onze liefste Patrick ‘Tjak’ Asselman. Afgelopen nacht is Patrick van ons heengegaan, in alle rust, zonder leed, zonder pijn.” Deze woorden werden woensdagvoormiddag op de Facebookpagina van cafĂ© Den Appel geplaatst door de nabestaanden van de bekende cafĂ©baas.

Tot ver buiten Liedekerke was Patrick Asselman gekend. Als cafĂ©baas. Als volksfiguur. Als politicus. Niet lang nadat het nieuws naar buiten gebracht werd, regende het dan ook reacties als: “Liedekerke verliest een icoon” of “Patrick was een grote meneer met het hart op de juiste plaats”.

En effectief. Sinds Patrick in de jaren ‘80 startte met cafĂ© Den Appel tegenover de ingang van de Liedekerkse kerk, was hij een graag geziene figuur in de gemeente. Menig Liedekerkenaar versleet de broek aan de toog bij Patrick en zijn vrouw Bettina. Het cafĂ© is dan ook een ontmoetingsplek voor jong en oud. De cafĂ©baas was dan ook vaak de drijvende kracht achter tal van benefietacties. Zoals recent nog de schelpenactie ten voordele van het MPC Sint-Franciscus en De Valier. Jarenlang organiseerde hij ook de Warandefeesten, een groot volksfeest waar duizenden mensen op af kwamen.

Zijn bekendheid bracht hem ook naar de lokale politiek waar hij verschillende partijen heeft vertegenwoordigd als gemeenteraadslid. De laatste jaren was hij in Liedekerke het boegbeeld van Open VLD, waarvoor hij bij de verkiezingen in 2012 lijsttrekker was.

Bij de verkiezingen van 2018 raakte hij samen met Joris Poppe verkozen en belandde Open VLD in de meerderheid. Zo werd Patrick Asselman begin 2019 schepen voor onder meer FinanciĂ«n en Markten. In september 2021 liet hij weten dat hij na 26 jaar afscheid nam van de lokale politiek. Alle politieke fracties kenden hem toen nog unaniem de titel van eregemeenteraadslid toe. CafĂ© Den Appel was woensdag gesloten maar opent donderdag opnieuw de deuren. “Morgen rouwen we verder met jullie allemaal, met de deuren open. Zo had hij het ook gewild”, klinkt het. Patrick Asselman wordt begraven op zaterdag 19 november om 11.15 uur in de Sint-Niklaaskerk in Liedekerke.

Topartikels editie Ninove-Dender