Liedekerke brengt bomeninventaris in kaart

Wie in Liedekerke gaat wandelen kan op de interactieve kaart Map a Tree aangeven waar er extra bomen aangeplant kunnen worden. Momenteel staan er al 1.934 bomen op publiek domein en daar mogen er nog heel wat bijkomen van het gemeentebestuur.

De gemeente Liedekerke is ingestapt in het project Map a Tree van adviesbureau Ecovator. Een eerste stap die hiervoor genomen moest worden, was het online zetten van de gemeentelijke bomeninventaris op de interactieve kaart. “Hierin staan alle publiek toegankelijke bomen van Liedekerke”, zegt Ran Staelens van Ecovator. “Zo kunnen burgers meer te weten komen over de bomen in hun buurt. Liedekerke is de eerste gemeente in Vlaanderen die hun burgers inkijk geeft in de bomeninventaris, hiermee volgt ze in de voetsporen van de grote steden Gent en Antwerpen.”

Op de kaart, die nu al beschikbaar is, kunnen inwoners zien welke soort boom waar staat, wat de stamomtrek is en welke ecologische waarde de boom heeft. Wie het kaartje bekijkt, ziet de grootste diversiteit aan bomen op de gemeentelijke begraafplaats, in het Warandepark en rond de sportsite. De bomen in het Liedekerkebos zijn (nog) niet terug te vinden op de kaart. “Liedekerke telt momenteel 1.934 bomen op publiek domein en daarvan hebben we ook de ecosysteemwaarde berekend. Deze bomen creĂ«ren elk jaar voor meer dan 147.000 euro aan maatschappelijke waarde. Dat gaat dan van het vasthouden van regenwater en koolstof tot een stijging van de eigendomswaarde van aanpalende gebouwen en een betere luchtkwaliteit.”

De gemeente roept de inwoners dan ook op om aan de slag te gaan met de interactieve kaart. In eerste instantie door te gaan wandelen en op het kaartje aan te duiden waar welke bomen staan. “Die inventarisatie is belangrijk voor het onderhoud van de bomen”, zegt kersvers schepen van Ruimtelijke Ordening Katia Segers (Vooruit).

“Maar via de applicatie van Map a Tree kunnen inwoners ook aanduiden waar ze nieuwe bomen wensen. Ze dienen hiervoor enkel een account te maken en dan kunnen ze al wandelend locaties aanduiden. Wij onderzoeken alle voorstellen. De goedgekeurde aanvragen worden deze herfst aangeplant. In de applicatie kan je ook de reactie op jouw voorstel bekijken.”

“Bewoners kunnen als het ware een boom ‘aankaarten’. Het is een efficiĂ«nte manier van communicatie tussen inwoners, het lokaal bestuur en de groendienst die zorgt voor openheid en communicatie over het bomenbeleid”, legt Ran van Ecovator uit. 

De gemeente wil met dit project burgers informeren over het belang en de positieve effecten van openbaar groen in een verstedelijkte omgeving. In totaal zou er tegen 2040 een extra boom per inwoner aangeplant moeten worden. Bovendien heeft het gemeentebestuur de ambitie om bovenop de bomen die via Map a Tree worden aangebracht, jaarlijks drie extra straten in te groenen, met voorkeur voor de centrumstraten.

Topartikels editie Ninove-Dender