Laatste uur lijkt geslagen voor Civiele Bescherming Liedekerke

Het lijkt er steeds meer op dat het laatste uur is geslagen voor de Civiele Bescherming van Liedekerke.

Burgemeester Luc Wynant (CD&V) liet gisteravond weten dat hij “een definitieve bevestiging kreeg van de sluiting van de Civiele Bescherming in Liedekerke zoals beslist door minister Jan Jambon (N-VA)”.

De woordvoerder van Jambon heeft echter geen idee waar de informatie vandaan komt. Hij verwacht pas een beslissing binnen een drietal weken.

De sluiting van de kazerne in Liedekerke hangt al anderhalf jaar in de lucht. De federale regering wil de Civiele Bescherming afslanken en op termijn per taalgebied slechts één eenheid behouden, in plaats van drie. Voor Vlaanderen moet de keuze gemaakt worden tussen Brasschaat en Liedekerke. De kleinste kazerne in Jabbeke maakt sowieso geen kans.

Ook het takenpakket zal fors verminderen. Er zullen in de toekomst enkel nog tussenkomsten zijn bij rampen van chemische, biologische, nucleaire of radiologische aard, naast bijstand bij langdurige technische interventies of politieonderzoeken. Van tussenkomsten bij branden en ongevallen, zoals in Liedekerke vaak gebeurt, zal geen sprake meer zijn.

Voor de 130 mensen die in Liedekerke aan de slag zijn wachten moeilijke tijden. Veel van die mensen wonen in de regio en zij zien een overstap naar Brasschaat of naar andere diensten in Brussel of Leuven niet zitten. Door de aanslepende onzekerheid kampt de kazerne trouwens al een tijdje met een leegloop. Er zou nu sprake zijn van een uitdoofscenario voor Liedekerke van één tot twee jaar.

Enkele maanden geleden hielden de burgemeesters van Halle-Vilvoorde nog gezamenlijk een pleidooi om de kazerne in Liedekerke te behouden. N-VA Liedekerke reageerde daarop dat nog helemaal niet werd beslist hoeveel kazernes open gaan blijven.

In Liedekerke komt intussen ook het eerste protest op gang via de nieuwe Facebook-pagina “Civiele Bescherming Liedekerke moet blijven”.