Extra maatregelen voor carnaval Denderleeuw

De 43ste carnavalsstoet trekt zondag 12 maart door de straten van Denderleeuw. De stoet volgt, nu de Kemelbrug weer open is, opnieuw het oude parcours met vertrek in de Hageveldstraat en eindigend aan het station, waar de tribune staat.

Omwille van de terreurdreiging niveau 3 neemt de gemeentelijke veiligheidscel extra veiligheidsmaatregelen. Naast de verkeersregeling en het toezicht van de lokale politie worden op zondag tussen 10 en 23 uur in de feestzone rond het dorpscentrum obstakels (containers en vrachtwagens) geplaatst om de doorgang voor rijdende voertuigen te blokkeren. Hulpdiensten kunnen door indien nodig.

Sandy Van de Perre, bekend van de grote groep D’Ou Bokken, en zijn zus Daisy, stichtend lid van de kleine groep DKV de Zjieslesjkes, mogen dit jaar als Prins en Prinses Carnaval met scepter zwaaien over Lieje.

De carnavalsstoet van Denderleeuw belooft overigens een topeditie te worden met liefst 12 Denderleeuwse groepen: 5 grote en 7 kleine. “Er schreven zich ook al een recordaantal van twintig groepen van buiten Denderleeuw in voor de stoet”, weet Danny Hertveldt, voorzitter van het carnavalscomitĂ©.

De reclamestoet vertrekt rond 13.45 uur op de parking van Dreamland (Kasteelstraat) en komt via de Huissegemstraat en de Vrijheidsstraat op het parcours van de stoet.

De carnavalstoet wordt gevormd in de Hageveldstraat en Patrijzenlaan en sluit aan bij de reclamestoet om vanaf 14 uur volgend traject te volgen: Hageveldstraat, Huissegemstraat, Landuitstraat, Boriaustraat, Vrijheidstraat, Toekomststraat, Nieuwstraat, Collegestraat, Lindestraat, Kon. Astridstraat, Brandweerstraat, A. De Cockstraat, Guido Gezellestraat, Stationsstraat.

De ontbinding van de stoet gebeurt in de Spoorweglaan. De Harlekijnenworp vanop het balkon van het gemeentehuis heeft plaats om 21.11 uur met dit jaar als hoofdprijs een gouden en zilveren harlekijn ter waarde van 975 euro geschonken door Juwelier Hans Meganck.

Verkeer

Zondag vanaf 9 uur is de aanrijroute voor de carnavalswagens in de Kasteelstraat, Huissegemstraat, Landuitstraat en de omliggende straten parkeervrij.

Vanaf 12 uur mogen zich geen geparkeerde auto’s meer op de rest van het parcours bevinden. Buurtbewoners kunnen zich best tijdig in de omliggende straten parkeren, want gedurende de optocht worden de straten rond het parcours volledig of gedeeltelijk verkeersvrij gehouden.

Op zondag worden wegomleggingen voorzien om het doorgaand verkeer om Denderleeuw te leiden. Zo moet het doorgaand verkeer dat komt vanaf de Steenweg N405 uit de richting van Aalst en naar Liedekerke gaat, omrijden via de Wellestraat, A. Rodenbachstraat, Sint Annastraat, J. Verhaverstraat, Van Lierdestraat, Wijmenierlaan, Omlooplaan, De Nayerstraat en zo via Teralfene richting Liedekerke. Het doorgaand verkeer vanuit Ninove naar Liedekerke wordt op de Steenweg omgeleid ter hoogte van het kruispunt Strokapel via Okegem.

Omgekeerd wordt het verkeer uit de richting Liederkerke naar Aalst en Ninove omgeleid in De Nayerstraat via de Omlooplaan, Wijmenierlaan, Van Liederstraat, Sterrenboslaan, Jan Verhavertstraat, Sint-Annastraat, A. Rodenbachstraat, Wellestraat.

Programma

Zaterdag 11 maart

 • 17.11 u.: Sleuteloverhandiging in Den Breughel
 • 20.11 u.: Verschillende carnavalactiviteiten

Zondag 12 maart

 • 13.45 u.: Vertrek reclamestoet
 • 14.00 u.: Vertrek carnavalstoet
 • 21.11 u.: Harlekijnenworp vanaf balkon gemeentehuis
 • 23.11 u.: Uitslag 43e carnavalstoet in Den Breughel

Maandag 13 maart

 • 11.11 u.: Pronkzitting ‘Zotte Monjdag’ in Den Breughel
 • 13.30 u.: Optredens in gemeenteschool Iddergem
 • 15.11 u.: Uitreiking Pechprijs in cafĂ© Den Trainer
 • 17.11 u.: Uitreiking Prijs Beste Stoetlied
 • 18.11 u.: Ballenworp
 • 19.11 u.: Uitreiking Originaliteitsprijs in cafĂ© Bij Rita
 • 22.11 u.: Popverbranding op de stationsparking in de Spoorweglaan.
Topartikels editie Ninove-Dender