Gemeenteraad Ternat verdaagt RUP De Marie

De gemeenteraad van Ternat heeft vanavond de definitieve vaststelling van het omstreden ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Cleyn Reuken uitgesteld. Het plan wil de historische bouwovertredingen van het bouwmaterialenbedrijf De Marie regulariseren.

Nadat schepen Guido Van Cauwelaert (spagroen+) enkele weken geleden een reeks aanpassingen eiste aan het ontwerp, werd het duidelijk dat er geen meerderheid meer bestond voor het voorliggende plan. Ook de oppositiefracties CD&V en Volks en N-VA kondigden aan tegen te zullen stemmen als het plan ter stemming zou worden voorgelegd.

Bij de LVB was er tot vlak voor de start van de gemeenteraad nog een crisisoverleg, maar dat leverde niets op.

Belangrijkste struikelsteen is de zogenaamde “nabestemming” die in het RUP is voorzien: als het bedrijf De Marie ooit zou ophouden, dan wordt de ganse site omgevormd tot een “kwalitatief kernversterkend woonproject”. Daardoor zou het bedrijf later ook nog eens rijkelijk worden beloond omdat het tientallen jaren de bouwregels aan zijn laars lapte, aldus de oppositie, hierin bijgetreden door Van Cauwelaert.

Het dossier werd, na een alweer geanimeerd debat, voorlopig verdaagd naar een gemeenteraadscommissie op dinsdag 21 maart. Het is voorlopig onduidelijk of het punt al opnieuw zal worden geagendeerd op de gemeenteraad van dinsdag 28 maart.

De gemeente heeft nog tot uiterlijk 18 juni de tijd om het RUP Cleyn Reuken goed te keuren (180 dagen na het sluiten van het openbaar onderzoek). Nadien vervalt het dossier automatisch.