Liedekerke maakt zich op voor vierdaagse Kermis Opperstraat

Kermis Opperstraat is in Liedekerke hét evenement van het jaar. Het vierdaagse evenement start komende vrijdag en heeft op maandagnamiddag een primeur in petto want dan wordt er voor het eerst een prikkelarme kermis georganiseerd.

Al weken is men in Liedekerke aan het aftellen naar Kermis Opperstraat, het evenement van het jaar voor veel Liedekerkenaren. De kermis groeide in al die jaren uit tot een van de grootste van de regio, mede dankzij de betreurde foormeester Jacky Delcour. Maar naast de kermis vallen er nog tal van andere activiteiten te beleven komend weekend.

Op vrijdagavond kan je meteen kortingen scoren op alle attracties tijdens de Happy Opening vanaf 18 uur. Het moment dus om de leukste attracties al te testen voor de rest van het weekend. Eerder op de dag waren alle Liedekerkse schoolkinderen met hun klas al eens gepasseerd op de kermis. Om 21 uur start op de binnenkoer van het gemeentehuis de fuif Kermis De Kikker. 

Zaterdag is het de dag van de jaarmarkt. De smaak- en belevingsmarkt wordt plechtig geopend om 10 uur en opgeluisterd door harmonie De Dendergalm. Vanaf dan start ook de UiT-beurs op de binnenkoer van het gemeentehuis, met tal van verenigingen en organisaties waar je met al je vragen terecht kan. En ook de Stationsstraat kermist dit jaar opnieuw mee.

Zondagochtend zullen velen al met een kater zitten. Maar voor hen is er goed nieuws want om 10 uur kunnen zij deelnemen aan de kinder- en anti-katerloop, terwijl de muziekliefhebbers om 11 uur op hun wenken bediend worden tijdens een aperitiefconcert met harpmuziek van Remy Van Kesteren in GC Warande. In de namiddag staat er nog een braderie en ambachtenmarkt op het programma vanaf 14 uur.

Om iedereen toe te laten van de kermis te genieten, organiseert het gemeentebestuur in samenwerking met alle kermisattractiehouders op maandag tussen 15 en 18 uur voor het eerst ook een prikkelarme kermis. Tijdens deze prikkelarme kermis staan de muziekboxen tot maximaal 50dB, worden flikkerende lichten uitgeschakeld en felle verlichting gedimd. Zo kan iedereen genieten van de gebruikelijke kermis, zonder overprikkeld te raken.

“Liedekerke heeft best wel wat inwoners met autisme, hoogsensitiviteit, epilepsie, een mentale beperking,… waardoor luide muziek en felle lichten een drempel zijn om naar kermis Opperstraat te komen”, zegt Joris Poppe (Open VLD), schepen van Kermissen en Feestelijkheden. “Om ook deze inwoners toe te laten van de kermis te genieten, zullen de attracties het op maandagnamiddag wat rustiger aan doen. Op die manier wordt kermis Opperstraat nog meer een feest voor elke Liedekerkenaar. Verder zijn alle klassiekers aanwezig om er opnieuw een geweldig feest van te maken: de Kermis de Kikker-fuif, de smaak- en belevingsmarkt en het Jacky Delcour-vuurwerk.”

Kermis Opperstraat wordt maandagavond afgesloten met het Jacky Delcour-vuurwerk. De geluidsarme en diervriendelijke show vindt plaats om 21 uur op de zone tussen de Affligemsestraat en de Fabriekstraat.

Topartikels editie Ninove-Dender