Burgemeesters vragen behoud Civiele Bescherming Liedekerke

De burgemeesters van Halle-Vilvoorde verzetten zich tegen een mogelijke sluiting van de kazerne van de Civiele Bescherming in Liedekerke. Binnenlandse Zaken zou namelijk overwegen om de kazerne Liedekerke op te offeren ten voordele van de kazerne in Brasschaat.

Volgens de burgemeesters van Halle-Vilvoorde zou zoiets geen goede zaak zijn voor hun inwoners, voor de regio en bij uitbreiding voor heel Vlaanderen.

Ze wijzen er op dat Liedekerke bij een objectieve analyse als meest geschikte én meest kostenefficiënte kazerne werd gerangschikt. Door de centrale ligging zijn goede aanrijtijden gegarandeerd en de kazerne beschikt over nieuwe gebouwen en gemoderniseerde hallen.

“Dat het openhouden van een tweede gespecialiseerde post in Brasschaat een hogere kost zou inhouden, mag geen argument zijn ten koste van de veiligheid van alle inwoners van Halle-Vilvoorde, en bij uitbreiding voor geheel Vlaanderen en Brussel”, klinkt het in een gezamenlijke verklaring van de burgemeesters.

“Een sluiting van de post civiele bescherming van Liedekerke zou woordbreuk inhouden ten aanzien van de regio Halle-Vilvoorde. Eerder dit jaar stelde de Minister van Binnenlandse Zaken immers de mogelijke integratie van de civiele bescherming in Liedekerke in het vooruitzicht om de onderfinanciering van de brandweer door de federale overheid gedeeltelijk te compenseren”, aldus de burgemeesters.

“Het is onredelijk om de kazerne van Liedekerke te delokaliseren naar een gebied helemaal in het noordoosten van Vlaanderen en België. Brasschaat ligt in een zone waar de chemische risico’s al meer dan voldoende opgevangen worden door de lokale brandweerzones en bedrijfsbrandweerkorpsen. Dit is niet het geval in het centrum van het land waar de kazerne Liedekerke vandaag de centrale rol speelt. Ook de taken Heavy Support en Search and Rescue worden al sinds jaar en dag vanuit Liedekerke vervult en met groot succes. Het is jammer om deze expertise weg te trekken uit het centrum van het land.”

De burgemeesters vroegen premier Michel (MR) om een dringend onderhoud om de plannen te bespreken, maar kregen nog geen antwoord.