CD&V brengt 'ontoegankelijkheid' in kaart

 

CD&V heeft een actie gelanceerd die de gebrekkige toegankelijkheid van Vilvoorde in kaart moet brengen. “Veel voetpaden zijn namelijk moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers, voor senioren die moeilijk te been zijn of zich met een rollator verplaatsen, en voor mensen met visuele beperkingen. Maar ook ouders met kinderwagens of mensen met een boodschappentrolley ondervinden vaak problemen.”

“Onze doelstelling moet zijn dat iedereen moet kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven, en dat begint bij een goede toegankelijkheid”, zegt CD&V-voorzitter Jan Picqueur. “Het is een grote fout om te denken dat toegankelijkheid alleen maar van belang is voor mensen met een handicap.”

In eerste instantie worden knelpunten in het centrum van Vilvoorde in kaart gebracht. “Later wordt de actie ook uitgebreid naar de wijken, want ook daar is er veel vraag naar betere en veiligere voetpaden.”

Dit weekend bleek alvast aan dat er nog heel wat werk aan de winkel is. “Een concreet voorbeeld is de hoek van de Rooseveltlaan met de Guldenschaapstraat. Deze straat werd recent volledig vernieuwd in het kader van de stadsvernieuwing, maar is een voorbeeld van hoe het niet moet. Daar waar de hellingsgraad van een drempel volgens de normen maximaal 10% mag bedragen, werd aan de zebrapaden meer dan het dubbele (23,8%) gemeten. Dit bekent dat rolstoelgebruikers of mensen met een scootmobiel zonder hulp die drempel niet kunnen nemen.”

Gerda Cuypers, een van de deelnemers aan de actie, bevestigt de problematiek. “Ik ken ondertussen de weg van thuis naar het centrum op mijn duimpje, alle plekjes die ik moet ontwijken en de hindernissen die onmogelijk te nemen zijn met mijn elektrische rolstoel. Geloof me: dat zijn er heel wat. Er is gewoon veel te weinig aandacht voor deze problematiek”, vindt ze.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise