“Verpleegster op spoed wilde papa niet helpen”

 

Een vrouw uit Meise wil het AZ Jan Portaels voor de rechter slepen omdat haar vader niet meteen werd geholpen op de spoeddienst. De man had nochtans stekende pijn in de hartstreek maar een verpleegster stuurde hen wandelen. “Ze verwees ons naar de wachtdokter ‘want de spoeddienst was voor zieke mensen’…” Uiteindelijk bleek dat de man drie verstopte hartaders had. De volgende dag onderging hij al een hoogdringende operatie in het UZ Brussel. Het AZ Jan Portaels onderzoekt de zaak.

Het incident vond donderdagavond rond 23 uur plaats. “Mijn vader Bashkim had plots stekende pijn in de hartstreek”, vertelt dochter Shera Velievska. “Hij had een brandend gevoel in de borststreek en was enorm aan het zweten. De druppels liepen van zijn gezicht. Ik ben met hem meteen naar de spoeddienst gereden. Daar begon het al: de verpleegster had mij zien staan aan het loket maar ze liet mij toch tien minuten wachten. Dat is lang als je je vader pijn ziet lijden. Uiteindelijk kwam ze toch tot bij ons en zei ze gewoon dat we naar de dokter van wacht moesten.”

Shera hoorde het in Keulen donderen. “Ik repliceerde dat ze toch zag dat het heel slecht ging met mijn vader maar ze wou absoluut dat we eerst naar de wachtdokter gingen. Ik moest dus op dat uur en met mijn vader in die staat nog een dokter van wacht gaan zoeken. Ik vond dat niet kunnen en drong nogmaals aan dat ze mijn vader zou inschrijven. Toen kreeg ik ook nog te horen ‘dat de spoed voor zieke mensen was’. Terwijl mijn vader dus aan het afzien was… Mijn geduld raakte op en ook andere aanwezigen keken intussen raar op van haar reacties.”

Uiteindelijk raakte Bashkim (50) dan toch ingeschreven. “Tegen haar zin. Ze heeft zelfs mijn identiteitskaart naar mij terugggegooid met de boodschap ‘dat we de hele nacht zouden moeten wachten’. Gelukkig kwam er toen een andere verpleegster ons verder helpen. Zij stelde vast dat het inderdaad niet goed ging met mijn vader. Hij moest die nacht blijven ter observatie. De volgende ochtend is hij dan naar het UZ Brussel overgebracht. Daar hebben ze gezien dat drie aders naar zijn hart verstopt waren. Hij is dan ook direct geopereerd. De dokter zei dat het fataal was geweest als we nog twee dagen hadden gewacht met de ingreep…”

Bashkim stelt het wel intussen wel maar het voorval op spoed ligt Serah zwaar op de maag. “Ik kan het gedrag van die verpleegster gewoon niet accepteren. Zij heeft het leven van mijn vader in gevaar gebracht. Ik neem dan ook een advocaat onder de arm en ga sowieso klacht indienen. Dit kan niet zonder gevolg blijven. Voor mij hoeft die verpleegster niet ontslagen te worden. Maar dat ze dan gewoon op een andere afdeling gaat werken. Het is haar taak om mensen te helpen en dat heeft ze niet gedaan. Wel, dan denk ik niet dat ze op haar plaats is op de spoeddienst.”

“In de allereerste plaats hopen we dat de betrokken patiënt het naar omstandigheden goed maakt”, reageert hoofdgeneesheer Inge Wouters van het AZ Jan Portaels. “We zijn steeds bereid mevrouw te ontvangen voor een open gesprek om te bekijken wat er precies zou zijn misgelopen. Ons ziekenhuis neemt een dergelijke klacht namelijk bijzonder ernstig en wil grondig onderzoeken wat de precieze toedracht is van de feiten. Daarvoor moet het concrete dossier nader worden bekeken, een procedure die we na het weekend meteen zullen opstarten. Omdat verder onderzoek nodig is, is het nu te vroeg om op dit concrete voorval dieper in te gaan.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise