Inbrekers slaan slag bij gemeenteraadslid

 

Ondanks een afgaand alarm zijn inbrekers binnengedrongen in de woning van gemeenteraadslid Karlijne Van Bree (Vernieuwing), terwijl het gezinnetje in bed lag. “Ze hebben alles meegegraaid wat ze konden op enkele seconden: twee computers, mijn handtas en de portefeuille van mijn man.” Vooral voor de kinderen Kristiaan (6) en Maarten (10) was het een traumatische ervaring. “De jongste slaapt nu bij mij.” Van Bree dringt aan op camera’s met nummerplaatherkenning maar daar heeft de burgemeester weinig oren naar.

Dat Grimbergen en dan vooral Strombeek-Bever een geliefkoosd actieterrein zijn voor inbrekers is al een tijdje duidelijk. De dieven laten zich ook niet snel meer afschrikken, mocht nu ook gemeenteraadslid Karlijne Van Bree (Vernieuwing) die in de Potaarde woont, ondervinden. “Ze hebben achteraan in de deur van onze veranda twee gaatjes geboord en zich zo een weg naar binnen geforceerd”, legt ze uit. “Het alarm is afgegaan maar daar hebben ze zich niet door laten tegenhouden. In sneltreinvaart hebben ze toch heel wat waardevolle spullen meegegraaid: twee computers die op de tafel stonden, mijn handtas en de portefeuille van mijn echtgenoot. Mijn smartphone lag op de grond. Die was uit de handtas gevallen… Ook een iPad hebben ze achtergelaten. Ze zijn dus wel heel snel te werk gegaan. Maar het blijft toch stoutmoedig aangezien ze overduidelijk wisten dat er een alarm was.”

Voor de jonge kinderen van het gemeenteraadslid was het een tramatische ervaring. “Je kan het je inbeelden: al die heisa ‘s nachts met dat alarm en dan de politie die hier komt. Ik ben al blij dat ze de dieven zelf niet gezien hebben. Wie weet waren ze zonder alarm tot boven gekomen. Ze zijn dan ook zwaar onder de indruk. De kleinste slaapt nu bij mij. Hij durft niet meer alleen slapen. Dit zal zijn tijd vragen….”

Vreemd genoeg was het de politie van Londerzeel die als eerste ter plekke was. “De eigen patrouille zat blijkbaar in Brussel. Ik vind dat bizar gelet op het feit dat de permanentie op het commissariaat werd afgeschaft om net twee nachtpatrouilles te kunnen inzetten in onze gemeente. Daar heeft het nu wel niet aan gelegen, maar het roept toch vragen op.”

Opvallend: haar collega-gemeenteraadslid Luk Raekelboom (eveneens Vernieuwing) die in de Kareelbakkerijstraat in Strombeek-Bever woont, kreeg nog geen 24 uur later ook ongewenst bezoek. “Gelukkig is er enkel schade aan verschillende ramen en de achterdeur. Ze zijn niet binnen geraakt”, klinkt het.

Van Bree houdt een pleidooi voor camera’s met nummerplaatherkenning. “Het is tijd dat ook onze gemeente werk maakt van een dergelijk cameranetwerk op de invalswegen. Dat moet grote maar ook kleine criminelen afschrikken. Dat deze camera’s er al zijn in buurgemeenten zoals Wemmel maakt dat we niet kunnen achterblijven. Die inbrekers weten ook waar er geen camera’s hangen…” In 2012 waren de handelaars hiervoor ook al vragende partij na enkele drieste ramkraken maar daar kwam uiteindelijk niets van in huis.

Burgemeester Marleen Mertens (CD&V) houdt ook nu de boot af. “Het kan zijn dat er nu tijdens de donkere maanden terug wat meer inbraken zijn maar de algemene tendens is dalend. Er zijn minder inbraken geweest in onze gemeente dit jaar. Over ANPR-camera’s hebben we nog niks beslist. Daar is momenteel geen geld voor.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise