Eerste paneel 'Memoriaal van een Wereldoorlog' onthuld

In Liedekerke werd zaterdag de eerste fase van de attractie ‘Memoriaal van een Wereldoorlog’ onthuld.

De datum werd speciaal gekozen omdat het precies 100 jaar geleden was dat Franz-Ferdinand van Oostenrijk werd vermoord, wat gezien wordt als het feitelijke startsein van de grote oorlog.

Het kunstwerk schets de geschiedenis en figuren die ‘De Aanleiding’ vormden voor de Eerste Wereldoorlog, met de moord op Frans-Ferdinand als hoofdact.

Het memoriaal is een uniek project dat op visueel en artistieke wijze de historiek van WO I schetst en in vier fases tot leven komt.

Dit rond de Sint-Niklaaskerk en het monument van de Gesneuvelde Helden van WOI. Het project is het geesteskind van Filip Callewaert, leerling aan de Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunst, en komt tot stand samen met enkele medeleerlingen van de klas ‘monumentale kunst’ en dankzij ondersteuning van het gemeentebestuur Liedekerke.

Schepen voor Cultuur en kersvers Vlaams Parlementslid Katia Segers (SP.A) mocht het eerste doek onthullen.

De tweede fase van het memoriaal wordt aan de zijkant van de kerk onthuld op 4 augustus, precies 100 jaar na de oorlogsverklaring van Duitsland aan België.

De derde onthulling is voorzien voor begin oktober, samen met Kermis Opperstaat, de vierde zal plaatsvinden op 11 november.

Dan zal het ‘Memoriaal van een Wereldoorlog’, de geschiedenis van een wereld ontwrichtende gebeurtenis, nog geruime tijd opgesteld blijven rond de kerk van Liedekerke. Het zal de oorlog echt tot in Liedekerke brengen.

memoriaal WOI Liedekerke 1