Tentoonstelling zet 75 jaar einde Wereldoorlog II in de kijker

‘Asse: 75 jaar einde WO II’ zo heet de tentoonstelling van Heemkring Ascania. Maar even voor alle duidelijkheid: ook in Asse eindigde de oorlog begin september 1944 met de intrede van de Britse troepen. “In september 2019 gaf Ascania over dit onderwerp al ruim de aandacht in het driemaandelijks tijdschrift. De tentoostelling zou hierop volgen maar door de pandemie werd deze al enkele keren uitgesteld. Het was nu of nooit om alle materiaal nog eens uit te stallen”, zegt dr. hist. Jaak Ockeley (78), voorzitter van Ascania.

Het materiaal voor deze tentoonstelling is dan ook zeer divers en het is de eerste keer dat alles samengebracht wordt voor een tentoonstelling. “Heel wat materiaal zit in ons persoonlijk archief van Ascania maar we moeten ook Guy Van Stichel, Erwin Heylens en Thierry de Clippele bedanken want zij bezorgden ons ook heel wat materiaal. Dat gaat dan van foto’s en affiches tot boeken en zelfs uniformen”, somt Jaak Ockeley op.

Niet enkel het einde van de oorlog komt aan bod tijdens de tentoonstelling maar ook de inval, het leven tijdens de oorlog in Asse en de tankslag rond het station waarbij in beide kampen meerdere slachtoffers vallen. “We hadden voor deze tentoonstelling ook nog een originele Britse moto op het oog maar helaas kon de verzamelaar deze niet meer vrijgeven. Maar regelmatig krijgen we nog nieuw materiaal toegestuurd. Enkele jaren geleden kreeg ik uit Duitsland nog foto’s toegestuurd van Duitse soldaten gestationeerd aan kasteel Morette. Hopelijk komen er door deze tentoonstelling nog nieuwe verhalen of documenten over de oorlog boven”, hoopt historicus Jaak Ockeley.

De tentoonstelling ‘Asse: 75 jaar einde WO II’ loopt nog tot en met 30 november en is te bezichtigen tijdens de openingsuren van het CC Asse. Er zal telkens iemand van Ascania aanwezig zijn om meer uitleg te geven. Ook enkele lagere en middelbare scholen uit Asse hebben al laten weten een studie-uitstap te willen maken.

Meer info: https://www.ccasse.be/expo/ascania

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk