Kapellenproject onthult de geheimen van tientallen kapelletjes in Lennik

Tientallen kapellen staan er nog verspreid in Lennik en kunsthistorica Anne-Mie Havermans bracht ze de afgelopen jaren allemaal in kaart voor het Kapellenproject. Zeven belangrijke kapellen kregen een eigen Wikipediapagina en een naambordje met qr-code aan de kapel.

In het landelijke Lennik herinneren tientallen kapelletjes ons aan het katholieke verleden van de gemeente. De kapelletjes vind je er in alle vormen en maten, gaande van grote gemetselde kapellen tot kleinere nis- of boomkapelletjes. De processie van Sint-Martens-Lennik trekt jaarlijks nog langs verschillende van deze kapelletjes.

Maar niemand in Lennik wist echt nog goed hoeveel kapelletjes er juist staan en in welke staat ze zich bevinden. Laat staan wat de geschiedenis van de kapel was. De onroerend erfgoeddienst Zender heeft zich toegelegd op een ambitieuze inventarisatie van de kapellen, wegkruisen en Lourdesgrotten in Lennik. 

“Kunsthistorica Anne-Mie Havermans bracht de afgelopen jaren alle kapellen in Lennik in kaart”, zegt schepen van Erfgoed Hendrik Schoukens (Groen). De kunsthistorica inventariseerde 81 kapellen, goed voor een lijvig dossier van 205 pagina’s. “Dat heeft ze vorig jaar voorgesteld en staat ook integraal op de website van de gemeente onder de naam Kapellenproject Lennik. Maar we wilden haar werk nu wat bekender maken bij de inwoners.”

Aan zeven grotere Lennikse kapelletjes werd een naambordje geplaatst met een qr-code. “Wanneer je de code scant, kom je op de Wikipediapagina terecht die Zender over de kapel maakte. Daarop vind je meer info over de kapel en de geschiedenis ervan. Onder meer de Saffelbergkapel en deze pijlerkapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw op het kruispunt Brusselsestraat-Processiestraat kregen zo’n bordje.”

Het project zorgde ook voor de erkenning van tien kapellen als waardevol erfgoed. “Zo kan er bij onderhoud of restauratie een beroep gedaan worden op subsidies”, zegt Hendrik Schoukens. “Heel wat kapelletjes worden nog onderhouden door directe buren. En ze blijven dat doen, bijvoorbeeld omdat hun (groot)ouders er vroeger kaarsjes kwamen branden. Zo zijn er veel kapellen bewaard gebleven, het leeft duidelijk nog in Lennik.”

Met het Kapellenproject wil de gemeente Lennik deze traditie in stand houden. “Particulieren zullen kunnen rekenen op financiële steun om deze pareltjes te behouden. En met deze bordjes willen we ook de achteloze passant even laten stilstaan bij de geschiedenis van dit erfgoed.”

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland