Lennik telt meer dan dertig nieuwe rustplekjes

Met de inhuldiging van het rustplekje Tomberg is het project ‘in Lennik zit je goed’ voltooid. Inwoners konden de afgelopen twee jaar suggesties geven waar er bestaande rustplekjes opgeknapt moesten worden of een nieuwe mocht komen. Dat resulteert nu in meer dan dertig nieuwe rustplekjes.

Lennik heeft heel wat mooie wandel- en fietswegen en wil die ook toeristisch wat meer in de verf zetten. Heel wat inwoners gaven eerder al aan dat er wel wat extra zitbanken en/of picknickplekken langs de vele trage wegen mochten bijkomen. In 2021 startte de gemeente daarop samen met de denkgroep ‘in Lennik zit je goed’ een participatietraject over de opwaardering van bestaande en de inrichting van nieuwe rustplekjes.

“Vandaag staan we hier aan Tomberg aan een zeer mooi en nieuw rustplekje”, zegt burgemeester Irina De Knop (LijstBurgemeester). Met de inrichting van deze rustplek telt de gemeente nu meer dan dertig nieuwe of opgeknapte rustplekjes. “We hebben gezocht naar de missing links en hebben nu over heel het grondgebied rustplekjes aangelegd. Op onze gemeentelijke website zijn ze ook mooi in kaart gebracht en er staat telkens bij welke wandeling of fietstocht je in de buurt kan maken.”

Toevallige passanten krijgen aan de rustplekjes meer informatie over de locatie aan de hand van infoborden met qr-codes. Daaraan zit ook een meldpunt verbonden om problemen zoals zwerfvuil of vandalisme te signaleren. Het rustplekje aan Tomberg werd ingericht met een picknicktafel, een wilgenhut en enkele inheemse boomsoorten. Kiemkracht zorgde voor de aanplantingen

“Van hieruit heb je een prachtig zicht op de omliggende beekvalleien en het Groen Hoefijzer rond Lennik”, zegt Ben Nechelput, projectmedewerker bij Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. “Het is als het ware een onthaalpoort voor Lennik met een mooi uitzicht. Als picknickbank gebruikten we streekmeubilair dat ook elders in de regio opduikt. Dat zorgt voor herkenbaarheid en is ook duurzaam. De wilgenhut is dan weer heel leuk voor kinderen. De aangeplante bomen kunnen hier dan weer in alle rust groeien en later schaduw bieden.”

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland