Ark van Pollare in Lennik zendt noodsignaal uit. De opvang- en zorgboerderij zit overvol

Opvang- en zorgboerderij Ark van Pollare zendt een noodoproep uit. Op korte tijd werden enkele honden als het ware gedumpt bij hen en moesten ze meer dan 70 schapen redden. Nu zit de boerderij helemaal vol. 

Meer en meer dierenasielen, -opvangen en zorgboerderijen geraken overbezet. De Ark van Pollare zal nu ook mee op die lijst staan. Vorig jaar had de Ark nog een opvangcapaciteit van meer dan 500 dieren, vandaag zitten zij over dit aantal. “We zitten vandaag overvol, dat hadden we nooit gedacht. Wat voor ons onmogelijk leek, omdat onze adopties gelukkig goed lopen, is vandaag harde en barkoude realiteit”, zegt Ellen Van Assche, medewerker van de boerderij in hun noodoproep. 

Sinds juni wordt de Ark overstelpt door loslopende honden. Deze hebben een eigenaar, maar die komen niet opdagen. “Wij helpen loslopende honden, maar het is niet de bedoeling dat ze bij ons blijven”. Momenteel vangen zij vier honden op. “Die mensen worden niet gestraft, maar wij zitten er wel mee”, zegt Sarah Apers (32), medewerker bij de Ark van Pollare. “Dat zijn dingen waarvan je denkt ‘allee dat kan toch gewoon niet’”.

De Ark van Pollare is een opvang- en zorgboerderij. Zij verzorgen en vangen dus verschillende dieren op zoals schapen, geiten, allerlei vogelsoorten, konijnen, alpaca’s en struisvogels en paarden, en geen honden. In de zomer kan je deze dieren ook wekelijks een bezoekje brengen.

De Ark van Pollare staat ook vaak klaar om verwaarloosde dieren op te vangen. Zo doen ze elk jaar mee aan de actie ‘Red een legkip’ en vangen tientallen legkippen op om te laten adopteren. Schapen redden zij ook, maar de laatste maanden hebben zij enorm veel moeten opnemen. In juni redden ze 30 schapen van een illegale slacht in Wallonië. Maar omdat dat allemaal mannetjes zijn, zijn er weinig kandidaten voor adoptie. Vorige maand, in oktober, heeft de Ark 40 schapen moeten opvangen uit Heikruis. Na deze inbeslagnames hebben zij nu ongeveer 100 schapen.

Het lijstje gaat ook verder dan honden en schapen. Zo heeft de Ark 22 wilde katten, 31 zwangere konijnen en 7 zwangere ratten moeten opnemen. Momenteel vangen zij ook enkele sportpaarden op die werden gedumpt.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland