Herne scoort enorm goed in de Gemeentetest en staat driemaal in top-tien.

Herne is de best scorende gemeente in het Pajottenland. Met een mooie 15de plaats in de Gemeentetest van HLN behoort de Herne tot één van de beste in Vlaanderen. Deze resultaten stellen burgemeester Kris Poelaert (CD&V) tevreden: “Dit doet veel deugd, net omdat het een zware job is”. Maar er is zeker nog werk aan verschillende punten zoals de verkeersveiligheid.

Met een algemene score van 70 op 100 krijgt Herne de 15de plaats op 300 in de Gemeentetest. Herne neemt hierin de leiding in het Pajottenland. Fusiegemeenten Gooik en Galmaarden scoren lager op de 56ste en 132ste plaats.

Dat de gemeente opperberst scoort voor milieu en natuur is niet verrassend als Pajotse gemeente. Herne haalt hier een mooie 80 op 100. De inwoners van Herne voelen zich ook zeer veilig in hun gemeente en gaven gemiddeld een 73 op 100. “Overvallen en dergelijke gebeuren overal, daar is moeilijk iets aan te doen”, vertelt gekende inwoner van Herne Mario Dewolf (52) die eind augustus nog werd overvallen. Mario kan je kennen van de noodwinkel ‘Tooverschotje’ dat voedselbedeling verzorgt en ook staat hij geregeld op de markt met tweehandsspullen.

Centrum Herne.

Eén van de punten waar Herne wat lager op scoort is het openbaar vervoer. Om het uur rijdt er een trein richting Brussel, Denderleeuw en Geraardsbergen. Enkel naar deze laatste stad verhoogt de frequentie tijdens te spitsuren. Er rijdt ook een bus naar Geraardsbergen om het uur, als is dat telkens drie minuten nadat de trein vertrekt. Naar Leerbeek en Ninove rijdt er elk uur tot halfuur een bus.

De inwoners willen ook nog een veiliger (fiets- en wandel) verkeer en een betere bereikbaarheid van winkels. Qua grote winkelketens vind je in het centrum een Spar. Als je naar een andere winkel zoals Delhaize of Aldi wilt gaan moet je al naar Edingen gaan.

Met de aankomende fusie voor gemeenten Herne, Galmaarden en Gooik kunnen we het niet aan ons voorbij laten gaan dat de andere twee gemeenten een pak slechter scoren op de Gemeentetest. Op vlak van een goed bestuur ligt Herne met 76 op 100, 35 en 27 plaatsen voor op Galmaarden en Gooik. Het gemeenschapsgevoel in Herne is ook groter in de buurgemeenten met 69 op 100 ten opzichte van 54 en 53. Het enige puntje waar Gooik beter scoort is het openbaar vervoer met een punt meer. In Leerbeek is er namelijk stelplaats van DeLijn van waaruit veel verbindingen vertrekken. Hoe deze resultaten dus samen moeten vallen naar de fusie toe en of de inwoners van Herne even tevreden zullen blijven, zal afwachten zijn.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland