Galmaarden en Herne krijgen een intergemeentelijk skatepark

De kogel is door de kerk, want de gemeenten Herne en Galmaarden sloten een overeenkomst om een gloednieuw skatepark op te bouwen. Let wel op, want momenteel is er slechts een overeenkomst voor de komst ervan afgeklopt. Wat, waar en hoe: dat hangt volledig van de jongeren af. Zij zullen namelijk vrijwel alles mee mogen beslissen aan de hand van een participatietraject. Wat wel al vast staat is dat het skatepark duurzaam en in volwaardig beton zal worden aangelegd.

In het Pajottenland vinden we al skateparken in onder andere Gooik, Lennik en Dilbeek. Maar de zuidwestelijke kant van onze regio hinkte achterop. De afgelopen maanden kregen de gemeentebesturen van Galmaarden en Herne steeds meer de vraag of een skatepark in hun gemeente niet mogelijk was. “Want wanneer puntje bij paaltje komt, zakken al onze jongeren af naar een gemeente waar ze wél een skatepark hebben”, vertelt Marleen Merckaert (CD&V), schepen voor Jeugd in Galmaarden. “Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat onze eigen jongeren hier geen plekje hebben om hun favoriete sport uit te oefenen. En net daarom slaan wij met Herne de handen in elkaar om een intergemeentelijk skatepark aan te leggen.”

Participatietraject

En die zit er snel aan te komen, want de opening ervan wordt verwacht in 2022. Als eerste optie voor de opbouw werd er al gedacht aan het sportcomplex van Tollembeek, maar alles pistes zijn nog mogelijk. In september volgt er eerst nog een participatietraject, want voor een nieuw skatepark heb je een groep geëngageerde skaters en jongeren nodig die kunnen vertellen wat ze graag willen. “Het park moet inspelen op de noden en verwachtingen van de toekomstige gebruikers”, vult Lieven Vandenneucker (CD&V) schepen voor Jeugd in Herne aan. “De bedoeling is om de jongeren als partner te betrekken bij het voortraject -de ontwikkeling van het skateterrein- en bij de ingebruikname zelf. Zij zullen mee mogen beslissen op welke plek het park komt en welke toestellen er komen.”

Voor de volledige aanleg van het gloednieuwe skatepark wordt een totaal budget van 100.000 euro voorzien. Deze kosten zullen gedragen worden door beide gemeenten. Galmaarden zal uiteindelijk 57 procent betalen, en Herne 43 procent. De percentages hangen natuurlijk af van het aantal inwoners die in beide gemeenten wonen. 

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland