Stormloop op de abdij

De abdij van de paters Norbertijnen in Grimbergen staat in het oog van een stormloop. Een pers stormloop wel te verstaan. Nadat Pater Karel Stautemas (subprior van de abdij) en zijn confraters hadden aangekondigd dat zij het oude bier van de abdij met een eigen micro brouwerij opnieuw leven wilden inblazen, rolde de hele Vlaamse pers over de abdij. Nadat eerder Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws al langs waren geweest, was het vandaag (maandag 7 mei) de beurt aan de VRT en De Morgen.

Toen de medewerker van GOEIEDAG zich bij de abdij aanbood werden Pater Karel Stautemas en zijn confrater Ton Smits net geïnterviewd door een cameraploeg van de VRT. Even later kwamen ook een fotograaf en een journalist van De Morgen langs. (Lees verder onder de foto)

GRIMBERGEN Paters Norbertijnen

Maar waar draait het allemaal om? Pater Karel Stautemas wil een lang gekoesterde droom waar maken: opnieuw bier brouwen in de abdij. In de oude boeken in het archief van de abdij vonden ze de exacte locatie van de brouwerij die in 1797 door de Fransen werd afgebroken. “We willen er graag een micro-brouwerij optrekken. Maar we moeten eerst nog concrete plannen maken én de toestemming krijgen,” zegt subprior Karel Stautemas.

“We kennen wel de ingrediënten die vroeger gebruikt werden,” zegt pater Ton Smits, “maar in welke verhoudingen ze werden gebruikt en hoe het brouwproces verliep, blijft voorlopig een raadsel”.

Nog veel werk aan de winkel dus voor de paters Norbertijnen alvorens er kan gebrouwen worden. En het bier dat ze willen produceren zal natuurlijk niet het volume hebben van het abdijbier Grimbergen dat momenteel door Alken Maes en Carlsberg wordt gebrouwen. Maar eerst dus een haalbaarheidsonderzoek!