Piloot Peter stort zich op brouwersdroom: “Met ‘Pacific Ale’ meereizen naar Australië”

Peter Schulpen (47) maakt van de nood een deugd na zijn ontslag als lijnpiloot bij Emirates om zijn brouwersdroom te verwezenlijken. Brouwerij ‘Arrive Brewing Co.’ is een feit samen met eerste creatie: ‘Pacific Ale’, een fris en fruitig zomerbiertje dat vakantie ademt. Bedoeling is om zelf ook een brouwerij te openen met daaraan verbonden een ontmoetings- en degustatieplek.

“Ik was tot eind 2020 lijnpiloot bij vliegmaatschappij Emirates in Dubai maar door Covid ben ik daar mijn job verloren”, vertelt Peter. “Ik was wel al een paar jaar bezig met het hele bier- en brouwconcept en zeer gefascineerd door alles wat daarmee te maken heeft. Ik ben er ook cursussen voor gaan volgen in Londen. Het idee was om binnen x aantal jaar op een soort van vervroegd pensioen te gaan en dan een kleinschalige brouwerij met een horecazaak erbij te kunnen beginnen. Dat is door omstandigheden nu in een stroomversnelling geraakt. We hebben de laatste 10 jaar in Dubai gewoond maar nu zijn we dus terug in België.”

Het sein om zijn toekomstdroom nu al versneld te verwezenlijken want amper een half jaar na hun terugkeer staat het eerste bier op tafel. “De stijl van het bier komt eigenlijk vanuit Australië. ‘Pacific Ale’ is een soort van Pale Ale maar dan met hopvariëteiten van die streek: Australië, Nieuw-Zeeland, de westkust van Amerika. Die geven aan dat bier een zeer fruitige, tropische smaak. Denk daarbij aan vruchten als mango en papaya. Het is ook een licht biertje, 4,1%. Perfect voor de zomer, zeker met die frisse en fruitige smaken erin.”

De ‘Pacific Ale’ van Peter ontstond in de Guzman, in het Hanssenspark. “Daar had ik tijdens de horecasluiting ook tijdelijk mijn brouwactiviteiten had ondergebracht. De mensen die take-away kwamen afhalen kregen ook de kans om het brouwsel te proeven en zo kreeg ik de nodige feed-back.”

Op korte termijn wil Peter nog een stap verder gaan en ook de productie zelf in handen nemen. “Ik wil een eigen brouwerij openen gekoppeld aan een horecazaak waar continue nieuwe biertjes, ook seizoensgebonden, vers gebrouwen uit de tapkranen stromen. Het zou ook niet alleen de bedoeling om de pure bierliefhebber aan te spreken. Mensen met jonge kinderen maar ook gepensioneerden die op hun gemak een biertje willen komen drinken zouden er welkom zijn. Als iemand mij trouwens zegt dat hij geen bier lust, dat geloof ik dat trouwens niet. Dan beschouw ik het als een uitdaging om voor die persoon het juiste bier te maken. Ik heb alvast mijn vrouw kunnen overtuigen (lacht).”

Peter is nu actief op zoek naar een locatie voor zijn brouwerij. “Zodra we die gevonden hebben gaan we hopelijk nog met veel nieuwe innovatieve bieren op de Belgische markt te kunnen komen. Door mijn 25 jaren dienst als lijnpiloot heb ik heel de wereld kunnen afreizen. Ik zou die variatie van smaken die ik van Amerika tot Nieuw-Zeeland heb leren kennen aan de Belgische markt willen toevoegen. Zodat de mensen die hier bij wijze van spreken ‘vastzitten’ aan de hand van mijn bier toch een beetje kunnen meereizen naar alle hoeken van de wereld op biervlak.”

Het bier is voorlopig te koop bij Guzman in het Hanssenspark en zal ook bij paardensteakrestaurant De Kuiper verkrijgbaar zijn. Vandaar wil Peter opschalen.

De reacties zijn alvast positief . “Mensen zijn eigenlijk verrast dat zo’n licht biertje zo’n stevige ‘body’ heeft. Ook de funky, tropische smaken slaan aan. Dat zijn de mensen hier niet gewoon.”

De bijzondere lay-out van het blikje doet ook alvast meteen wegdromen van een idyllische vakantieplek. “We hebben daar bewust voor gekozen. De stijl van het bier komt uit Byron Bay. Dat is een stadje aan de oostkust van Australië, een surfers- en yogaparadijs. Ik ben er ettelijke keren met de familie op vakantie geweest en heb er ook leren surfen. Het gevoel van ginder vind je ook in etiket van het blikje terug. Er staat een surfer op en de vuurtoren van Byron Bay en ook een klein vliegtuigje als link naar mijn verleden. Dat mocht uiteraard niet ontbreken (lacht).”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise