Abdij Grimbergen haalt samen met vrijwilligers hopoogst binnen

De septembermaand is traditioneel de hopoogstmaand. Ook binnen de muren van de abdij van Grimbergen groeit dit essentiële ingrediënt om bier te kunnen brouwen. Samen met zo’n 80 lokale vrijwilligers hebben de paters hun oogst binnengehaald. De kwaliteit is alvast uitstekend en de hop wordt straks gebruikt om er een speciaal biertje mee te brouwen, als bedankje voor de vrijwilligers.

In de tuin van de Grimbergense abdij kan je er moeilijk naast kijken. Zo’n 180 hopplanten groeien en slingeren omhoog langs hun metershoge hopasten. Hier in hun tuin teelt de abdijgemeenschap de hopsoort Groene Bel, een type die vooral in de 19 e eeuw vaak geteeld werd in Vlaams-Brabant en de streek rond Aalst. Deze hopsoort staat bekend om zijn frisse kleur en sterke geur, maar nog meer om zijn eigenzinnig en bitter aroma. “Groene Bel leent zich uitstekend om bier mee te brouwen”, aldus pater Karel Stautemas. “Ondanks het natte voorjaar en de regenachtige zomer kunnen we toch rekenen op een behoorlijke oogst. Hoeveel kilogram hop we precies zullen oogsten zien we pas in de komende dagen. Door de weersomstandigheden vallen de hopbellen vallen wat kleiner uit dan gewoonlijk, maar de kwaliteit is goed en dat is minstens even belangrijk.”

Als samenleving laten we stilaan de corona-crisis en de strikte maatregelen achter ons waardoor ook de abdij haar deuren weer kan openen. Ongeveer 80 vrijwilligers staken samen met de paters de handen uit de mouwen om de hop te oogsten. De abdij wil opnieuw haar rol kunnen opnemen in de lokale gemeenschap en doet dat door mensen samen te brengen. De hopoogst werd daarom feestelijk ingekleed als een klein volksfeestje met zelfs een heus orkest dat muziek bracht en een mobiele frituur die na afloop van de oogst de honger van de vrijwilligers stilde.

Na de oogst begint het echte werk voor pater Karel, die naast zijn taken binnen de abdij ook volop meedraait in de gloednieuwe abdijbrouwerij van Grimbergen die eerder dit jaar feestelijk werd geopend. In microbrouwerij die ongeveer 10.000 hectoliter bier kan brouwen, omgerekend 1.000.000 liter of vier miljoen biertjes van 25 centiliter, experimenteren de paters en hun brouwers met innovatieve technieken om nieuwe en verrassende bieren te brouwen. Momenteel brouwen ze er reeds de nieuwe Magnum Opus Brut, de Ignis Quadrupel en de Astrum Pale Ale, die ook sinds kort beschikbaar zijn voor de Belgische consument.

(Foto: Leo De Bock)

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise