Gooikse buurten herleven na corona

Momenteel zijn er in Gooik liefst 37 buurtcomités actief, die telkens een straat of een aantal straten vertegenwoordigen. Tijdens de coronaperiode stond de buurtwerking op een lager pitje. Toch organiseerden heel wat buurtcomités kleine acties zoals een wandeling of zoektocht. Maar de voorbije maanden werden er in de buurten eindelijk opnieuw volop buurtfeesten georganiseerd.

De teller staat momenteel op 29 buurtfeesten, maar er zitten nog een aantal initiatieven in de pijplijn. De buurtfeesten trekken altijd veel volk en helpen bovendien bij de integratie van nieuwe inwoners. ‚ÄúIk zag met eigen ogen hoe de buurtfeesten iedereen weer de nodige energie hebben gegeven‚ÄĚ, aldus burgemeester Simon De Boeck. ‚ÄúHelaas ben ik niet op elk buurtfeest kunnen langsgaan, maar ik beloof dat ik over 2 jaar op elk buurtfeest ‚Äėene kom drinken‚Äô. Want ik hou van de gezelligheid, het ontmoeten van de inwoners en wil deze samenhorigheid graag samen met de buurtbewoners beleven.‚ÄĚ

De gemeente wil de initiatieven van buurten blijven ondersteunen. Daarom kunnen buurten beroep doen op subsidies voor het buurtfeest. Deze subsidie kan oplopen tot maximum 350 euro. Verder voorziet de gemeente jaarlijks ook een buurtbudget van 25.000 euro om buurtinitiatieven te ondersteunen. Een buurt of vereniging kan dit buurtbudget aanvragen om de sociale cohesie en de leefbaarheid in een buurt te versterken. De buurt kan het geld autonoom besteden. Nieuwe voorstellen kunnen ingediend worden via www.gooik.be/buurten.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland