Vlaams geld voor dringende instandhoudingswerken Prinsenkasteel

De Vlaamse regering trekt geld uit voor dringende instandhoudingswerken aan de overblijfselen van het Prinsenkasteel in Grimbergen.

Het eens zo machtige kasteel, met omringend park en aanhorigheden, was de verblijfplaats van de heren van Grimbergen. Omdat dit erfgoedmonument al jaren in verval was, werkt de gemeente samen met de vzw Heemschut aan een beheersplan dat de omgeving rondom dit erfgoedmonument vastlegt tot en met 2044. “Het is niet bedoeling om het Prinsenkasteel te laten herbouwen zoals vroeger maar we willen wel de ruïne die er vandaag nog is in stand houden”, laat schepen van Erfgoed Karlijne Van Bree (Vernieuwing) weten. “Daarbij willen we het kasteel ombouwen tot een middeleeuwse bouwwerf waar historische bouwtechnieken worden uitgeoefend.”

Dat erg dringende beheersmaatregelen nodig zijn, is duidelijk; verleden jaar nog stortte er een muur van het Prinsenkasteel in. Inmiddels keurde Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Mattias Diependaele (N-VA) hoogdringende instandhoudingswerken goed. Het hele project voor dringende instandhoudingswerken is geraamd op bijna 700.000 euro. De subsidies bedragen 70 procent van de geschatte kostprijs.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise