Dilbeek start met project autodelen

Dilbeek heeft vandaag het startschot gegeven voor de lancering van autodelen in Dilbeek. Hiervoor gaat Dilbeek in zee met de gekende autodeelaanbieder Cambio.

Start met 2 locaties

Dilbeek gaat van start met vier deelauto’s op twee verschillende locaties: twee voertuigen in Groot-Bijgaarden (Ten Gaerde) en twee voertuigen in de Wolsemwijk/Hof ter Smissen.

Binnen afzienbare tijd komen er nog twee deelauto’s bij in het centrum van Dilbeek en twee in het centrum van Itterbeek.

Dilbekenaar Lore Bruwaene, bewoner van de Wolsemwijk is heel tevreden: “Voor we in Dilbeek woonden waren we al lid van Cambio, zodat we zelf geen auto hoefden te kopen. Sinds we enkele jaren geleden verhuisden naar Dilbeek, konden we gelukkig de auto van de buren delen. Een prima oplossing, maar met twee gezinnen voor één auto, mis je soms wat flexibiliteit. De komst van Cambio is een langverwachte welkome aanvulling voor iedereen die geen (of maar één) auto heeft.”

Duurzame oplossing

“Dilbeek kiest met autodelen voor een duurzame oplossing. Zo zijn de deelwagens niet alleen elektrisch,” zegt schepen Stijn Quaghebeur, “Het autodelen kan ook de parkeerdruk in een aantal wijken aanzienlijk verlagen. Eén deelwagen vervangt immers 8 à 13 particuliere wagens in de buurt.”

De Dilbekenaar kan er ook financieel voordeel bij hebben: wie minder dan 11.000 km per jaar rijdt, is goedkoper af met een deelauto dan met een eigen auto.

“Daarnaast kunnen deelauto’s een oplossing zijn voor Dilbeekse gezinnen die hun tweede wagen nauwelijks gebruiken. Het kan hen verleiden hun tweede wagen van de hand te doen – wat hen goedkoper uitkomt – en gebruik te maken van deelauto’s als aanvulling op de fiets of het openbaar vervoer,” vult Quaghebeur aan.

Wie aansluit bij cambio krijgt toegang tot het cambio-wagenpark in heel België; maar liefst 1154 voertuigen staan ter beschikking in 65 steden en gemeenten.

Dilbekenaren die nu aansluiten bij cambio kunnen beroep doen op het proefaanbod. Wie instapt, betaalt geen instapkosten (waarde: €35) en kan het systeem gemakkelijk uittesten. Gebruik hierbij de kortingscode DILBEEKDEELT24.

Er wordt ondertussen al verder nagedacht over locaties voor eventuele volgende deelauto’s Hiervoor heeft de gemeente een online participatief platform geopend: burgers kunnen locatiesuggesties indienen. De locaties met de meeste aanvragen worden als prioritair opgelijst, mits ze ook technisch haalbaar zijn. (https://doemee.dilbeek.be/mobiliteit)

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland