Scholen kwamen witloofboxen afhalen in Koeweidehof

Woensdagnamiddag 22 november was het erg druk op het Koeweidehof in Merchtem want mensen van liefst 42 scholen kwamen er hun witloofboxen afhalen. Dat betekent dat zo’n 170 klassen witloof zullen telen de komende weken. Twee zakjes witloofwortelen per klas of in totaal 340 pakketten. Ilse Van Melckebeke was er met een kleine bestelwagen want zij had een serieuze vracht mee te nemen voor de Sint-Jozefschool in Strombeek en de Sint-Jozefschool in Wemmel.

Ook dit jaar verdeelt de provincie Vlaams-Brabant, samen met het Praktijkpunt Landbouw uit Herent, opnieuw 900 witloofboxen. Met de boxen leren de leerlingen zelf witloof telen in de klas. En door het witloof te zien groeien, zijn ze sneller geneigd om ervan te proeven en de smaak te waarderen. Sinds de start van de actie bereikte de provincie 250.000 leerlingen. Op 22 november konden de scholen hun witloofboxen gaan ophalen in negen verdeelpunten.

Kinderen en witloof. Het is zelden een geslaagde combinatie. Daar wil de provincie Vlaams-Brabant, samen met honderden enthousiaste leerkrachten, verandering in brengen via de witloofbox.

“Op drie à vier weken tijd telen de kinderen zelf witte kropjes in hun klas en proeven ze van het resultaat”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor landbouw. “Op die manier raken ze al op jonge leeftijd vertrouwd met de smaak. Witloof is heel gezond. Het is rijk aan vitaminen en heeft een gunstig effect op de darmflora.”

Tom Dehaene en de witloofbox

In totaal leerden, sinds de start van de witloofbox in 2010, al 240.000 leerlingen de smaak van witloof kennen. De provincie verspreidt witloofboxen naar scholen om leerlingen te laten kennismaken en proeven van het Vlaams-Brabantse ‘witte goud’.

De provincie Vlaams-Brabant gaat de 250.000ste leerling die witloof proeft en die de naam ‘superproever’ krijgt opgekleefd, in de bloemetjes zetten. Op vrijdag 22 december krijgt een deelnemende klas een witloofkok op bezoek om samen een topgerechtje klaar te stomen. (eb)

Topartikels bij Goeiedag.be
Activiteiten van uw vereniging gratis in onze agenda? Klik hier!