Emma (17) dingt 22 jaar na mama Stephanie (41) mee naar kroontje Miss België

Hoewel het nog enkele maanden duurt voordat het evenement plaatsvindt, zijn de inschrijvingen voor Miss België 2024 al in volle gang. Een opvallende deelneemster is de 17-jarige Emma Van der Meeren, die vastberaden is om de prestigieuze titel te veroveren. Emma beseft dat ze nog een lange weg te gaan heeft, maar ze put inspiratie uit haar ideale rolmodel. Momenteel neemt ze deel aan de verkiezing voor Miss Vlaams-Brabant 2024, in de hoop een plekje te veroveren in de grote Miss België-finale. De huidige titelhouder van Miss Vlaams-Brabant is niemand minder dan Emilie Vansteenkiste, die dit jaar nog gekroond werd tot Miss België 2023. Emma kan dus altijd rekenen op de adviezen en ervaringen van Emilie.

Emma is 1.68 meter groot, perfect tweetalig en woont samen met haar mama, pluspapa, twee broers en een zus in Dilbeek. In augustus start ze met duaal leren voor kapster, later zou ze graag haar eigen kapsalon opstarten. Maar eerst is het nog uitkijken naar een andere mijlpaal: Miss België. En welk beter rolmodel om haar hierin te begeleiden dan haar eigen mama?

“In 1998 nam ik voor het eerst deel aan een verkiezing op mijn 15de, om Miss Radio Contact te worden tijdens de jaarmarkt in Anderlecht”, vertelt Stefanie. “Dan volgde ook nog de échte Miss Anderlecht-verkiezing in het voetbalstadion. Daar was ik wel bij de finalisten, maar in al die jaren heb ik nooit een missverkiezing gewonnen of ben ik eredame geworden. Ook aan Miss Dworp nam ik nadien nog deel, net als miss op de Lokerse Feesten en een paar in Wallonië. In 2002 wou ik me wel nog wagen aan de allergrootste missverkiezing in ons land: Miss België (het jaar waarin Ann van Elsen won, red.). Hiervoor nam ik eerst deel aan Miss Brussel. Daar was ik bij de finalisten, maar het kroontje was niet voor mij weggelegd. In totaal heb ik zo’n 3 jaar bijna voltijds deelgenomen aan missverkiezingen.”

Bakken ervaring dus, waar ook Emma nu op kan rekenen. “Ik zeg altijd dat ze van die tijd moet genieten”, vertelt Stephanie nog. “Je geeft veel, maar je krijgt er ook enorm veel van terug. Tot vandaag kijk ik nog steeds met een glimlach terug op die periode van missverkiezingen. Ik heb er veel vrienden gemaakt en heel veel bijgeleerd. Het is een ervaring die niemand me ooit nog zal afnemen. Daarom hoop ik dan ook dat Emma er na de verkiezing hetzelfde over zal denken.”

Ultieme doel

Want 22 jaar nadat Stefanie deelnam aan Miss Brussel met haar ultieme doel om Miss België te worden, wil nu ook dochter Emma haar kans wagen. Met haar jeugdige charme en vastberadenheid is Emma momenteel kandidate voor Miss Vlaams-Brabant 2024, een stap op weg naar haar ultieme doel. “Het is eigenlijk heel toevallig dat ik hiermee ben gestart”, vertelt Emma. “Het is niet zo dat mijn mama me hiertoe heeft aangezet (lacht). Op mijn 15de was ik vastberaden om in de modellenwereld te gaan, maar ik was heel onzeker. Uiteindelijk viel mijn oog op een missverkiezing in Antwerpen: Model Mannequin. Ze contacteerden me om naar de selecties te gaan, en zo startte ik met het opstellen van mijn portfolio. Bij deze verkiezing raakte ik tot in de finale.”

En zo kreeg ook Emma het verkiezingsbeestje te pakken. In september volgt de provinciale verkiezing van Miss Vlaams-Brabant 2024 in het Plopsa Theater. Daar zal Emma te weten komen of ze haar provincie in Miss België mag vertegenwoordigen.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland