Don Bosco redt voorstelling Toneelgroep Safier

Begin februari werd een zaal van het voormalige Recreatiecentrum onderzocht. Deze zaal werd voornamelijk gebruikt als turnzaal door de gemeentelijke basisschool ’t Keperke. Maar dat onderzoek bracht de aanwezigheid van een bouwmateriaal met asbest aan het licht. Hierdoor werd door het gemeentebestuur besloten om de zaal met onmiddellijke ingang te sluiten om de veiligheid van de kinderen en gebruikers te garanderen. Ondanks het feit dat er geen risico is vastgesteld op de locatie van JK Zomaar, werd toch beslist het jeugdhuis preventief te sluiten tot er meer duidelijkheid is. Er wordt onderzocht op welke manier de sanering kan gebeuren, maar het is nog onduidelijk wanneer de turnzaal opnieuw in gebruik kan worden genomen.

Geen alternatief

Maar wie nog normaal z’n vaste stek vindt in de zaal van het Recreatiecentrum, is Toneelgroep Safier voor verschillende repetities en voorstellingen. “Na de afgelastingen van de voorbije jaren door corona kwam het nieuws dat onze zaal moest sluiten hard aan”, laat Safiervoorzitter Sonja De Ceuster weten. “Dat gaf ons amper enkele weken de tijd om onze voorstelling te redden. Samen met medewerkers van de zaalhuur werd een oplossing gezocht, maar er werd geen alternatief gevonden. Alle gemeentelijke zalen waren al volgeboekt. Gelukkig vonden we bij Don Bosco Groot-Bijgaarden een mooi alternatief.”

De school kocht recent de gebouwen van Collegium om hun onderwijsactiviteiten verder uit te breiden, maar kon Toneelgroep Safier uit de nood helpen door de grote zaal te verhuren voor de voorstellingen van maart. “Een enorm pak van ons hart”, zucht De Ceuster. “Ons bestuur, de decorploeg en de technische ploeg zijn meteen in actie geschoten om alle gemaakte plannen aan te passen aan deze zaal. Niet altijd gemakkelijk, maar het enthousiasme is groot. Ook de spelers zullen wat moeten wennen aan een ander podium. Bij hun eerste bezoek is er in elk geval niemand gillend weggelopen, dat is een goed begin.”

De voorstellingen ‘Tailleurke voor madam’ van Toneelgroep Safier zullen zoals voorzien plaatsvinden op 18, 19, 24, 25 en 26 maart. Niet in het vertrouwde Itterbeek, maar wel in zaal Collegium in Groot-Bijgaarden. Tickets bestellen kan op https://tickets.roodfluweel.be/toneelgroep-safier. 

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland