Architectenbureau OSK-AR wint ‘Oscar van de vastgoedsector’

De beste Belgische vastgoedprojecten van 2022 werden bekroond tijdens de vijfde editie van de Real Estate Society (RES) Awards, een initiatief van de Real Estate Society, de vereniging van de vastgoed-alumni van de Antwerp Management School (AMS). In de drie categorieën (semi-) openbare-, commerciële en residentiële ontwikkeling wordt telkens één project als winnaar bekroond. In totaal dongen meer dan 40 projectontwikkelaars en architecten, uit alle uithoeken van het land, mee naar het hoogste schavotje om één van de felbegeerde Belgische vastgoedprijzen in de wacht te slepen.

Grote winnaars dit jaar zijn Multi, een state-of-the-art kantorencomplex in Brussel en Cadix, een spraakmakend schoolgebouw in Antwerpen. Maar ook in Dilbeek kon men een prijs in de wacht slepen met project Eylenbosch. Een tienkoppige jury van experts en prominenten, met onder hen Vlaams bouwmeester Erik Wieërs, professor ruimtelijke economie Ann Verhetsel (Universiteit Antwerpen) en architect Kristiaan Borret prezen de winnaars voor hun sterke inspanningen op vlak van duurzaamheid, verscheidenheid en innovatie.

Absolute voorloper

Brouwerij Eylenbosch in Dilbeek heeft na jaren leegstand een herbestemming gekregen. Het iconische gebouw werd omgevormd tot 55 appartementen en zo’n 3.000 m² commerciële ruimte met een uniek, autovrij en publiek binnenplein. Het pand heeft natuurlijk een rijkgevulde geschiedenis. Om die te bewaren, werd een deel van de brouwerij bovendien behouden, het andere deel bestaat uit nieuwbouw. Bovenaan op de site werd een uitkijkpunt gebouwd met een uitzicht over het Pajottenland. Op de site werd ook de vierde CRU-winkel in ons land geopend, een belevingsmarkt met plek voor producten uit de streek.

Het project zelf is bovendien helemaal Dilbeeks, want het komt uit de koker van architectenbureau OSK-AR, gevestigd in de Baron de Vironlaan. Hun werk werd nu ook bekroond als winnaar in de categorie residentieel vastgoed van de RES Awards. “Duurzaamheid, betaalbaarheid en respect voor erfgoed: het zijn de drie kernwaarden die centraal staan bij de RES Awards”, laat de jury weten. “Niet toevallig komen die alle drie terug bij dit woonproject in Dilbeek. Naast betaalbare woningen zijn er ook commerciële ruimtes wat de lokale economie dan weer ten goede komt. Project Eylenbosch is op architecturaal én bouwkundig vlak een absolute voorloper.”

Foto © OSK-AR Architecten

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland