Nieuwbouwproject van FOD Justitie en Financiën op Asphaltcosite in Asse in de wachtkamer

Het ziet er niet naar uit dat de nieuwbouw voor het parket Halle-Vilvoorde en de pensioendienst op de Asphaltcosite in Asse er snel zal komen. Hoewel het ontwerp klaar is en de vergunning werd afgeleverd, zal de bouw niet voor maart 2024 starten.

De Asphaltcosite in Asse zou een heus veiligheidsdorp worden. Momenteel is er al een brandweerkazerne van de zone Vlaams-Brabant West gevestigd, naast onder meer het jeugdhuis en de jeugddienst van de gemeente Asse. Ook de bouw van het nieuwe politiecommissariaat van politiezone AMOW schiet goed op, zij zouden nog voor de zomer kunnen verhuizen.

Als derde partner in het veiligheidsdorp zou er een nieuwbouw komen waarin de FOD Justitie het parket en arbeidsauditoraat van Halle-Vilvoorde en het vredegerecht van Asse zou onderbrengen. In een ander gedeelte van de nieuwbouw zouden enkele pensioendiensten van de FOD Financiën een plekje vinden. Het gebouw zal naast het huidige jeugdcentrum en voor het commissariaat gebouwd worden, vlak aan de N9k.

Volgens de eerste plannen had het nieuwe gebouw nu ongeveer klaar moeten zijn maar de werf is zelfs nog niet opgestart. “Momenteel zit het project nog in de studiefase. Het studieteam heeft het definitief ontwerp afgeleverd, dat nu in onderzoek is. Ook de omgevingsvergunning is toegekend”, zegt Nele Heerwegh, communicatiemedewerker van de Regie der Gebouwen dat de opdrachtgever is voor de bouw.

Architectenbureau Abscis heeft effectief al een ontwerp klaar. Zij voorzien een duurzaam en energetisch gebouw dat zich architecturaal onderscheidt in de omgeving. Via een patio krijgen bezoekers toegang tot de publieke delen van de FOD Justitie en Financiën. Daarnaast zal het gebouw ook nog bestaan uit kantoorzones, archiefruimte en een ondergrondse parking.

Maar er zit een kink in de kabel. Momenteel zit het hele project in de wachtkamer omdat de FOD Financiën een nieuwe visie op de huisvesting heeft. “Daardoor is het nu niet meer zeker welke aanwezigheid van de FOD Financiën in Asse kan verwacht worden. De besprekingen hierover zijn nog bezig. Het project staat hierdoor tijdelijk on hold”, meldt Nele Heerwegh.

Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën, kan voorlopig ook nog niet veel kwijt over het bouwdossier. “We kunnen hier nog niet over communiceren. Er moet nog intern overlegd worden, de vakorganisaties moeten op de hoogte gebracht worden en dan wordt het personeel ingelicht.” Sowieso lijkt een nieuwbouw dus nog niet voor meteen. En dat is vooral vervelend voor het parket Halle-Vilvoorde dat vandaag in Asse nog verspreid zit over verschillende locaties. Of het huidige ontwerp dan ook behouden kan blijven, zal afhangen van het antwoord van de FOD Financiën.  “De procedure voor de aanbesteding moet nog gestart worden. Gelet op het procedureverloop zou de uitvoering van de werken niet voor maart 2024 starten”, besluit Nele Heerwegh.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk