Zender maakt erfgoedbibliotheek toegankelijk voor iedereen

Zender, het intergemeentelijk samenwerkingsverband rond erfgoed en cultuur in Pajottenland & Zennevallei, vergaarde de afgelopen jaren heel wat gespecialiseerde publicaties en tijdschriften. Via een samenwerking met de Dilbeekse bibliotheek kan nu iedereen uit de regio en daarbuiten ook op afspraak genieten van deze rijkgevulde bibliotheekcollectie. Meer dan 20 lopende meter aan boeken en tijdschriften werden dankzij een samenwerking met de bibliotheek van Dilbeek door Zender onlangs publiekelijk ontsloten via de Vlaamse bibliotheekcatalogus.

Je vindt er onder meer alle heemkundige tijdschriften terug alsook verschillende gespecialiseerde publicaties rond erfgoed in Pajottenland & Zennevallei. Ook specifieke werken rond erfgoed- en cultuureducatie, collectiebeheer, archivering en conservatie behoren tot het aanbod. “Door de samenwerking met de bibliotheek van Dilbeek kan nu iedereen uit de regio gebruik maken van deze collectie”, aldus Johan Van Lierde, voorzitter van Zender. “Op deze manier breiden we het regionaal bibliotheekaanbod gevoelig uit met een gespecialiseerde collectie die bovendien op maat is van de streek.”

Erfgoedcollectie

Ook voor Dilbeek betekent de samenwerking een win-win situatie. “Buiten een extra log-in aanmaken en een addendum voorzien bij onze samenwerkingsovereenkomst, betekende deze samenwerking noch extra werk, noch extra kosten voor onze interne diensten”, voegt bevoegd schepen Anneleen Van den Houte (N-VA) nog toe. “Bovendien greep team Kennis deze gelegenheid aan om de eigen erfgoedcollectie beter te integreren in de bibliotheekwerking. Niets dan voordelen dus.” In de loop van het najaar zullen ook alle digitale publicaties en gedigitaliseerde historische werken nog worden toegevoegd aan de catalogus. Wie iets zoekt kan vanaf nu al zoeken via de bibliotheekcatalogus van Dilbeek of Vlaanderen. Materialen zijn enkel beschikbaar voor consultatie ter plaatse in het Castelhof in Sint-Martens-Bodegem na afspraak. Zender hoopt met dit initiatief andere bibliotheken en erfgoedverenigingen te inspireren en voorziet in de toekomst dan ook ondersteuning voor dergelijke samenwerkingen in de streek.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland