Leerbeek heeft als eerste deelgemeente een groene en onderhoudsvriendelijke begraafplaats

De gemeente besliste om over te gaan tot vergroening van de begraafplaatsen in Leerbeek, Strijland en Oetingen. Onkruidbestrijding met pesticiden is niet goed voor het milieu en darom geeft de gemeente voorkeur om deze vorm van onkruidbestrijding sinds 2015 niet langer toe te passen. Dit vraagt echter een andere aanpak van groenonderhoud dat minder arbeidsintensief is. Om hieraan te voldoen moest gekeken te worden naar nieuwe manieren van werken. Vergroening van de begraafplaatsen kwam al snel naar voren als de meest milieuvriendelijke manier om de begraafplaatsen te onderhouden. “Het ingroenen van de begraafplaatsen heeft te maken met het verbod op het gebruik van pesticiden voor openbare plaatsen”, aldus burgemeester Simon De Boeck (CD&V). “Ingroenen zorgt ervoor dat het onkruid geen kans krijgt, want de open ruimtes worden zoveel mogelijk voorzien van wintergroene hagen, beplantingen of gras.”

Grindgazon

De gemeente nam in samenwerking met Pro Natura de beslissing om te starten met de begraafplaats van Leerbeek als proefproject, om later ook de andere begraafplaatsen op het grondgebied in het project op te nemen. Een belangrijk onderdeel van het project is het omzetten van grindpaden naar grindgazon: een bewandelbaar, onderhoudsvriendelijk en groen alternatief dat beter aansluit bij het Pajotse landschap.

De heraanleg van de begraafplaats werd uitgevoerd door Pro Natura voor 80.015,15 euro. De vergroening betekent voor de gemeente een flinke besparing in uitvoeringstijd. “Bij het ingroenen hebben we ook aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit en ecologie”, gaat De Boeck verder. “Op de begraafplaats van Leerbeek kozen we voor streekeigen struiken en bomen, bloeiende vaste planten en bodembedekkers. Deze zijn een meerwaarde voor onder andere bijen en vlinders. Er is een pad in printbeton aangelegd op de twee hoofdassen. Het andere grind is vervangen door grindgazon, dat machinaal kan worden afgereden. De zones tussen de graven zijn beplant met grondbedekkers of kleine planten om een groener en natuurlijker effect te bekomen.”

De komende maanden zullen er nog een aantal bomen geplant worden. Ook het kruis moet nog teruggeplaatst worden, maar krijgt eerst nog een behandeling tegen roest. Als ook de houten toegangspoort hersteld en geschilderd is, wordt de begraafplaats van Leerbeek het voorbeeld voor de begraafplaatsen in de andere deelgemeenten.

De ontwerpen voor de begraafplaatsen van Oetingen en Strijland kunnen ter plaatse al bekeken worden.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland