Dilbeekse slagzin opnieuw onder handen genomen door vandalen

Het is pas van september geleden dat enkele vandalen de wereldbekende Dilbeekse slagzin ‘Waar Vlamingen thuis zijn’, vandaliseerden, maar één van de borden in de gemeente heeft er nu alwéér moeten aan geloven. De gemeente liet eerder al weten dat ze werkten aan een nieuwe huisstijl. “De gevandaliseerde borden zullen de eerste zijn die in de loop van de komende weken vervangen worden”, laat burgemeester Willy Segers (N-VA) weten.

De borden werden in de jaren ‘70 op verschillende plaatsen in Dilbeek opgehangen, zo ook aan het viaduct langs de Dansaertlaan en op een grasveld aan het op- en afrittencomplex, richting Brusselse Ring, langs de Ninoofsesteenweg. De banner langs de Dansaertlaan kreeg in september al te maken met vandalen, maar tot op heden blijft het een raadsel hoe de vandalen dat hebben aangepakt. De tot nu toe nog onbekende mensen veranderden het woord ‘Vlamingen’ door ‘iedereen’. “Door de aanpassing gaat de oorspronkelijke betekenis van onze slagzin volledig verloren”, aldus Segers. “Het was destijds al een hele operatie om die borden vanop de straat omhoog te krijgen. Het lijkt onmogelijk voor een persoon om op deze manier dat bord te kunnen bekladden.” De gemeente diende klacht in tegen onbekenden en er werd een onderzoek gestart. Uiteindelijk werden de daders nog niet gevat.

Het bord langs de Ninoofsesteenweg heeft er nu ook aan moeten geloven.
Het bord langs de Ninoofsesteenweg heeft er nu ook aan moeten geloven.

Vlaams karakter 

De slagzin ‘Dilbeek, waar Vlamingen thuis zijn’ klinkt in Vlaanderen bekend in de oren. Het motto houdt al stand van in de jaren ‘70. De borden werden in de hele gemeente door de jaren heen al meerdere keren gevandaliseerd. “Dilbeek heeft in de loop van de jaren ‘60 moeten strijden voor het behoud van het Vlaams karakter”, aldus Segers. “We hadden destijds een faciliteitengemeente kunnen worden zoals Drogenbos en Linkebeek, maar de Dilbeekse bevolking heeft er toen altijd voor gestreden om het Vlaams karakter te kunnen behouden. Een tiental jaar later werd dan de actie ‘waar Vlamingen thuis zijn’ opgestart. De slogan verwijst ernaar dat we houden van dat Vlaamse karakter en dat dus willen behouden. Het heeft niets te maken met dat mensen van een andere origine hier niet welkom zijn.”

De slogan verwijst ernaar dat we houden van dat Vlaamse karakter en dat dus willen behouden. Het heeft niets te maken met dat mensen van een andere origine hier niet welkom zijn


Nu, slechts enkele maanden later, kreeg ook het bord langs de Ninoofsesteenweg begin december te maken met vandalen. Het bord met de slagzin ‘Waar Vlamingen thuis zijn’ bevindt zich aan het op- en afrittencomplex richting Brusselse Ring langs de Ninoofsesteenweg in Dilbeek. “Het bord werd met de grond gelijk gemaakt met behulp van een zaag en volledig vernield”, zegt Segers. “Aangezien er geen ooggetuigen zijn, hebben we hier opnieuw klacht ingediend tegen onbekenden. Dit was zeker geen toeval, maar een georganiseerde vandalenstreek met bruut geweld. De politiepatrouilles zullen hun ogen openhouden voor verdere incidenten om zo de daders op heterdaad te kunnen betrappen.”

Nieuwe borden

De borden zijn de afgelopen maanden steeds vaker het slachtoffer van vandalenstreken. De gemeente Dilbeek is echter al enkele maanden bezig om de huisstijl van die borden aan te passen naar een moderne versie. Dat vergde wat tijd, want tijdens de vakantieperiode kon dat plan even niet verdergezet worden. “De borden langs het viaduct en de Ninoofsesteenweg zullen in de volgende weken als eerste vervangen worden”, sluit Segers af. “Nadien is het de beurt aan alle andere borden in de gemeente.”

Al zal het bord op het viaduct daar niet meer mogen hangen. Na een gesprek met het Agentschap Wegen en Verkeer om dat bord te vervangen, bleek dat die banner al sinds de jaren ‘70 geen toestemming had om daar te hangen. De gemeente zal dat nieuwe bord daarom langs de kant van de weg plaatsen uit veiligheidsoverwegingen. 

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland